Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Amerikanci se povlače iz Avganistana, a Al-Kaida najavljuje rat na svim frontovima

OVOG vikenda obilježava se 10. godišnjica otkako je američka postrojba za posebne namjene, Seal Team 6, u njegovu kompleksu okruženom visokim zidom u pakistanskom gradu Abbottabadu usmrtila Osamu Bin Ladena, organizatora napada na Sjedinjene Američke Države 11. rujna 2001. godine. Njegovo ime i njegova teroristička mreža Al-Kaida obilježili su doba američke reakcije i odmazde, nadmašujući sve prethodne protuterorističke politike, piše CNN.

Published

on

Američki “rat protiv terorizma” uskoro će ući u novu fazu jer se predsjednik Joe Biden sprema povući sve američke snage iz Afganistana do 20. godišnjice napada 11. rujna. No, Al-Kaida tvrdi da njezin rat s Amerikom još uvijek nije završen. U ekskluzivnom intervjuu za CNN, vođenom preko posrednika, dvojica operativaca Al-Kaide izjavila su da će se “rat protiv SAD-a nastaviti na svim ostalim frontovima, osim ako Amerikanci ne budu protjerani iz ostatka islamskog svijeta”.

U prošlosti je Al-Kaida rijetko odgovarala na pitanja, skrivajući se radije iza vlastite propagande i izbjegavajući bilo kakav kontakt. Nejasno je zašto se skupina sada odlučila na ovakav istup.

“Moguće je da su potaknuti odlukom o povlačenju vojske iz Afganistana”

Analitičar terorizma Paul Cruickshank, glavni urednik CTC Sentinela iz West Pointa, koji je pregledao odgovore Al-Kaide, kaže kako je moguće da je “skupina potaknuta odlukom Bidenove administracije o povlačenju vojske iz Afganistana, ali možda samo želi skrenuti pozornost s nedavnih teških gubitaka”.

Danas se teroristička skupina, koja je nekoć privlačila pozornost svijeta, svela na cmizdrenje, ali daleko od toga da je mrtva. A sada najavljuje povratak nakon što američke snage napuste Afganistan, ponovnim partnerstvom s talibanima. U odgovoru na CNN-ova pitanja, dva člana Al-Kaide pohvalila su talibane zbog nastavka borbe protiv Amerike: “Zahvaljujući Afganistancima koji štite svoje suborce, mnogi takvi džihadistički frontovi već dugo uspješno djeluju u različitim dijelovima islamskog svijeta”.

Najduži američki rat

Do 11. rujna ove godine službeno će završiti najduži američki rat, čiji je cilj bio neutralizirati spomenutu terorističku skupinu, a predsjednik Biden kaže: “Bin Laden je mrtav, a Al-Kaida je suzbijena u Afganistanu. Vrijeme je da se jednom zauvijek završi ovaj rat”.

Američki državni tajnik Antony Blinken složio se s predsjednikom, rekavši za ABC-jevu emisiju This Week: “Prije 20 godina pošli smo u Afganistan jer smo bili napadnuti 11. rujna. Krenuli smo napadati one koji su nas napali 11. rujna te kako bismo osigurali da Afganistan više neće postati utočište za terorizam usmjeren prema SAD-u ili bilo kojem od naših saveznika i partnera. I postigli smo ciljeve koje smo zacrtali”.

Ono što je omogućilo odlazak američkih vojnika je sporazum iz veljače 2020. godine s afganistanskim talibanima, prema kojem su oni obećali da će prekinuti veze s Al-Kaidom, što je dovelo do američkog napada na Afganistan 11. rujna 2001. Preko novinarskih posrednika, CNN-ov dopisnik Saleem Mehsud obratio se Al-Kaidi za komentar na Bidenovu najavu povlačenja iz Afganistana. Umjesto ignoriranja, kao mnogo puta dosad, predstavnici Al-Kaide su odgovorili. Njihov odgovor sugerira da talibani nisu sasvim iskreni prema Bidenovoj administraciji te da bi se američko povlačenje moglo temeljiti na lažnom predstavljanju.

Kontinuirane veze s talibanima

CNN je kontaktirao talibane oko komentara o njihovom odnosu s Al-Kaidom, ali nije bilo odgovora, pa istup Al-Kaide za CNN daje značajan uvid u ono što se može dogoditi nakon povlačenja američkih vojnika. Peter Bergen, CNN-ov stručnjak za terorizam i autor nekoliko knjiga o Osami Bin Ladenu, pročitao je odgovore Al-Kaide na CNN-ova i ocijenio ih “autentičnim”. Bergen ukazuje na drugi dio odgovora Al-Kaide, u kojem se ističu kontinuirane veze s talibanima: “Istodobno pakistanski talibani i Al-Kaida imaju odnose islamskog bratstva, koji su bili i ostali netaknuti, a isti je slučaj i s afganistanskim talibanima”.

“To potvrđuje navode UN-a da su se talibani redovito konzultirali s Al-Kaidom tijekom pregovora sa SAD-om, istovremeno jamčeći da će poštovati svoje povijesne veze s terorističkom skupinom”, rekao je Bergen.

Pomalo dvosmisleno, Al-Kaida također tvrdi da nema interesa koristiti Afganistan kao bazu za buduće napade jer joj više nije potreban. Međutim, kako ističe Cruickshank, izjava anonimnog operativca teško da obvezuje cijelu skupinu.

“Amerikanci su sada poraženi”

U svom odgovoru CNN-u, Al-Kaida proglašava Afganistan svojom pobjedom: “Amerikanci su sada poraženi”. A povlači i paralelu s povlačenjem Sovjetskog Saveza iz Afganistana prije tri desetljeća i njegovim kasnijim raspadom: “Američki rat u Afganistanu odigrao je ključnu ulogu u problemima američke ekonomije”.

Ovo sliči na retoriku samog Bin Ladena, koji je promovirao pojednostavljenu ideju da su Sovjeti bankrotirali u Afganistanu. Cijena američkih ratova protiv terorizma dosegla je bilijune, ali napadi 11. rujna nisu doveli do američkog gospodarskog kolapsa. Al-Kaida priznaje da je i sama platila danak ratu, rekavši da je poslala većinu boraca u Siriju, gdje su “neki od njih mučenički stradali posljednjih godina”.

Teroristička skupina također priznaje da ju je Bin Ladenova smrt oslabila, omogućavajući uspon nihilističkih islamista iz ISIS-a (Daesh): “Oni su imali koristi od mučeništva šeika Osame, šeika Atijahullaha, šeika Abu Yahye Al-Libija (neka im se Bog smiluje) i mnogih drugih”. Posljednjih godina, ISIS-ova zvjerstva i napadi koje je nadahnuo u Europi pomalo su gurnuli Al-Kaidu u drugi plan. Ali to se predstavlja kao “taktičko zatišje”, uz tvrdnje same Al-Kaide da nije slomljena, već da vodi dugotrajan rat s različitim fazama.

I dalje se vide kao vodeća skupina među džihadistima

Trenutačni vođa Al-Kaide, ne odveć karizmatični Ayman al-Zawahiri, živi gotovo virtualno i čuje ga se samo u rijetkim propagandnim emisijama. Međutim, skupina sebe još uvijek vidi kao vodeću za druge džihadiste. Franšize Al-Kaide djeluju, između ostalog, u Jemenu, Siriji, Somaliji i sjevernoj Africi. U odgovoru CNN-u o svojoj ulozi u Pakistanu i Afganistanu, Al-Kaida tvrdi da je osmislila napad 2009. u kojem je sedam operativa CIA-e smrtno stradalo u njihovoj bazi u blizini Khowsta u Afganistanu. U to vrijeme su pakistanski talibani, za koje se također znalo da su sudjelovali u napadu, bili mlađi partneri “u fazi učenja pa su počinili mnoge pogreške”.

“To se poklapa s Bin Ladenovim dokumentima u Abbottabadu, u kojima čelnici Al-Kaide tretiraju pakistanske talibane kao mlađeg partnera kojem mogu šefovati, iako je Al-Kaida mala organizacija, a talibani su velika”, objašnjava Bergen.

Čini se da je Biden svjestan potencijala talibanske dvoličnosti i širenja Al-Kaide jer je u svom govoru u Kongresu u srijedu rekao da će SAD “održavati sposobnost suzbijanja budućih prijetnji domovini”.

“Nemojte biti u zabludi, teroristička prijetnja proširila se izvan Afganistana nakon 2001. godine i mi ćemo i dalje budno paziti na prijetnje Sjedinjenim Američkim Državama odakle god dolazile. Al-Kaida i ISIS nalaze se u Jemenu, Siriji, Somaliji i drugim mjestima u Africi i na Bliskom Istoku”, rekao je američki predsjednik.

Ponosni na utjecaj na pakistanske talibane

Danas se čini da je Al-Kaida ponosna na svoj utjecaj na pakistanske talibane: “Organizacija pakistanskih talibana i njihovo vodstvo ne samo da se kreću naprijed prema svjetlu šerijata već i donose bolje odluke na temelju prošlih iskustava i nedavnih uspjeha, što je omogućeno jedinstvom i poštivanjem šerijata i mudrosti”.

Nejasno je odnosi li se to na prvi veći napad pakistanskih talibana u posljednjih nekoliko godina, u kojem je napadnut hotel u Quetti u kojem je kineski veleposlanik boravio prošlog tjedna. Pakistanski dužnosnici službe sigurnosti rekli su CNN-u da kineski veleposlanik nije bio meta, ali napad ipak ukazuje da Al-Kaida ponovno jača.

Sad sve ovisi o obećanju talibana

Ako su talibani toliko bliski Al-Kaidi kao što ta skupina tvrdi, a UN potvrđuje, tada komunikacija Al-Kaide u 2000 riječi sa CNN-om implicira da su talibani, partneri u prekidu vatre sa SAD-om, vrlo blizu pomaganju Al-Kaidi u ratu protiv Amerike. Al-Kaida jasno stavlja do znanja da je zemlja, koja je nekada bila njena baza za planiranje najsmrtonosnijeg napada na američko tlo, ponovno slobodna za korištenje.

“Sjedinjene Američke Države nisu problem za našu afganistansku braću, ali zbog žrtava u afganistanskom ratu, Amerikanci su sada poraženi. Bilo da su Republikanci ili Demokrati, obje stranke su donijele konačnu odluku da se povuku iz afganistanskog rata”, pišu predstavnici Al-Kaide.

Ako talibani ispune svoja obećanja Bidenu, onda je sve to samo propaganda Al-Kaide. Ali talibani nisu iskreni, teroristička skupina ponovno postaje prijetnja, zaključuje CNN. 

Izvor: index.hr

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

SLOBODNA VOJVODINA

Komersant: Putin ne može da kaže da u ceni gasa nema nikakve politike

Napominjući da je Putin poželeo Vučiću uspeh na izborima, Komersant navodi da ruski predsednik sada ne može da kaže da u ceni za gas nema nikakve politike, već samo ekonomije.

Published

on

By

Srbija, kojoj krajem godine ističe ugovor za isporuke ruskog gasa, mogla bi još pola godine da očuva cenu od 270 dolara za 1.000 kubnih metara, što je u najmanju ruku tri puta jeftinije od trenutnih cena na berzi u Evropi, piše Komersant, ali i dodaje da je reč o privremenoj meri.

U tekstu posvećenom susretu predsednika Rusije i Srbije, Vladimira Putina i Aleksandra Vučića, u Sočiju, moskovski dnevnik navodi da se značajna razlika u ceni gasa za Srbiju i za ostale u Evropi objašnjava time što je Beograd u potpunosti u ugovoru očuvao povezivanje cene gasa sa cenom nafte.

Komersant navodi da Gasprom nije želeo da komentariše detalje dugoročnog sporazuma sa Srbijom, ali da je naveo da sadašnja cena odgovara srednjoj izvoznoj ceni u Evropi za 2021.

List citira analitičara Dmitrija Marčenka iz agencije Fič, koji smatra da cena po kojoj neki kupci kupuju gas zavisi od toga „da li Moskva doživljava ovaj ili onaj režim prijateljskim“. „Zato je, na primer, Moldavija u oktobru platila za gas nekoliko puta više nego Srbija“, naveo je Marčenko.

Po njegovoj oceni, ako se polazi od sadašnje cene nafte i stoprocentnog vezivanja za naftu u ugovoru, gas bi za Srbiju trebalo da košta oko 350 dolara za 1.000 kubnih metara. To znači, smatra Marčenko, da će Gasprom biti u manjku oko 50 dolara za svakih 1.000 kubnih metara, ili 150 miliona dolara godišnje.

„Za ruskog monopolistu, to je kap u moru“, zaključio je Marčenko.

Komersant u drugom tekstu, u izveštaju sa susreta dvojice predsednika, piše da je Vučić dobio to zbog čega je došao u Rusiju.

„Da predsednik Srbije nije bio uveren da će dobiti ono što želi, ne bi on ranije demonstrativno stavljao glavu na panj u razgovoru sa Putinom“, piše dnevnik.

Napominjući da je Putin poželeo Vučiću uspeh na izborima, Komersant navodi da ruski predsednik sada ne može da kaže da u ceni za gas nema nikakve politike, već samo ekonomije. „Srbija i Belorusija to neće potvrditi“, dodaje dnevnik.

autor : Beta

izvor: https://rs.n1info.com/vesti/komersant-putin-ne-moze-da-kaze-da-u-ceni-gasa-nema-nikakve-politike/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Profesor prava: Radnici Linglonga vrbovani da dođu, postoje indicije o trgovini ljudima

U slučaju stranih radnika angažovanih na izgradnji fabrike Linglong u Zrenjaninu postoje indicije da je reč o trgovini ljudima, izjavio je profesor prava Mario Reljanović.

Published

on

By

U slučaju stranih radnika angažovanih na izgradnji fabrike Linglong u Zrenjaninu postoje indicije da je reč o trgovini ljudima, izjavio je profesor prava Mario Reljanović.

On je za nedeljnik NIN objasnio da su ti radnici “vrbovani” da dođu u Srbiju i da im je obećano da će raditi u jednoj vrsti uslova, a da rade u sasvim drugim uslovima.

Oduzete su im putne isprave i time je onemogućeno slobodno kretanje. Šta je to nego trgovina ljudima“, kaže Reljanović.

On je naveo da je Zakon o zapošljavanju stranaca relativno nov i dobro napisan, ali da je česta praksa da se on krši. To se čini tako, objasnio je, što radnici iz Kine, Vijetnama ili neke druge zemlje dolaze u Srbiji legalno, preko turističkih viza, a da onda ostaju da rade za neku “njihovu firmu”.

Dešava se i da imaju prijavljen boravak, ali da nemaju radnu dozvolu i da počnu da rade bez nje, jer je za dobijanje dozvole potrebno nekolikom meseci. Za to vreme poslodavac je dužan da im obezbedi smeštaj i naknadu, ali Reljanović kaže da to “uglavnom ne biva”.

On je naglasio da bi prava koja ima svaki državljanin Srbije trebalo da ima i, na primer, svaki Kinez koji radi u RTB Bor, ali da obični fizički radnici uglavnom nemaju zakonom zagarantovana prava, odnosno da “rade i žive u uslovima koji nisu adekvatni”.

autor: NIN

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Vojvodina/290858/Profesor-prava-Radnici-Linglonga-vrbovani-da-dodju-postoje-indicije-o-trgovini-ljudima.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV: Dmitroviću objasniti da su bračna i vanbračna zajednica jednake pred zakonom

“Ana Brnabić da preispita sposobnost i kompetentnost ministra Dmitrovića da vodi ovaj resor”

Published

on

By

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je da se Vlada Srbije izjasni o predlogu ministra za demografiju i brigu o porodici Ratka Dmitrovića, koji je naveo da će uslov za dobijanje državne pomoći mladima u rešavanju stambenog pitanja, odnosno 20.000 evra, biti da su partneri u braku.

„Ovakvom diskriminišućom izjavom ministar je pokazao da ne poznaje ili ne poštuje zakon naše zemlje pred kim su bračna i vanbračna zajednica ravnopravne“, navodi se u saopštenju LSV-a.

LSV je pozdravlja svaku meru koja će pomoći da se poboljša nezavidna situacija većine građana, sli smatra da je dovođenje u neravnopravan položaj onih koji po zakonu moraju biti ravnopravni nedopustivo.

„Ukoliko država želi da podigne natalitet i poboljša položaj mladih bračnih parova sa decom, prvenstveno treba da krene od stvaranja uslova za pristojan život, na taj način što će se poštovati zakoni i institucije naše zemlje, što će se zaustaviti zapošljavanje uslovljeno ulaskom u vladajuću partiju, što će se sistem vrednosti vratiti u normalu gde se poštuje obrazovanje i sposobnost, a ne kupljene diplome i rijaliti zvezde“, piše u saopštenju.

Ocenjuje se da je izjava da vernici više vole decu pa ih zato u njihovim porodicama u Srbiji ima više, višestruko nedopustiva i skandalozna.

LSV je predložila premijerki Ani Brnabić da preispita sposobnost i kompetentnost ministra za demografiju i brigu o porodici Ratka Dmitrovića da vodi ovaj resor, jer je tokom dosadašnjeg rada „u više navrata pokazao da ne poseduje ni znanja, ni senzibilitet za ovu osetljivu, vitalnu temu našeg društva“.

(Autonomija, Foto: MC)

izvor: https://www.autonomija.info/lsv-dmitrovicu-objasniti-da-su-bracna-i-vanbracna-zajednica-jednake-pred-zakonom.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kurti i Lajčak razgovarali o vremenu i modalitetima narednog sastanka u Briselu

Premijer Kosova Aljbin Kurti i izaslanik Evropske unije za dijalog Kosovo Srbija, Miroslav Lajčak razgovarali su večeras o dosadašnjem dijalogu Kosova i Srbije i o vremenu, mogućnostima i modalitetima narednog sastanka u Briselu, saopšteno je iz Vlade Kosova.

Published

on

By

Foto:(BETAPHOTO/Kabineta premijera Kosova/LEUTRIM LIKAJ/DS)

Premijer Kosova Aljbin Kurti i izaslanik Evropske unije za dijalog Kosovo Srbija, Miroslav Lajčak razgovarali su večeras o dosadašnjem dijalogu Kosova i Srbije i o vremenu, mogućnostima i modalitetima narednog sastanka u Briselu, saopšteno je iz Vlade Kosova.

„Oni su obećali redovnu komunikaciju i kontakte, kao i stalnu koordinaciju. Održiv mir, dugoročna stabilnost i regionalna bezbednost su veoma važni za budući odnos i sporazum Kosova i Srbije“, kaže se u saopštenju.

Kurti je ponovio spremnost Kosova da napreduje ka evropskim integracijama, dok je Lajčak izrazio podršku evropskoj agendi Kosova.

Tokom posete Kosovu Lajčak se prethodno susreo sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani.

Lajčak: Susreti sa Kurtiem i Vučićem tokom ove nedelje bez rezultata

Specijalni izaslanik EU za dijalog Kosovo Srbija i druga regionalna pitanja, Miroslav Lajčak je posle susreta sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtiem izjavio kako sastanci koje je imao sa premijerom Kosova i predsednikom Srbije tokom ove nedelje nisu dali rezultate.

„Ove nedelje sam se dva puta sreo sa premijerom Kurtijem i razgovarao sa predsednikom Vučićem, ali nije bilo pozitivnih rezultata od ovih sastanaka. Naše ambicije su trenutno drugačije i ne radi se samo o organizovanju sastanka, već i o dogovoru i zato radimo u tom pravcu“, rekao je Lajčak.

Rekao je i kako se pripreme za sastanak Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića nastavljaju, nije naveo konkretan datum kada bi sledeći sastanak mogao da se održi, rekavši da želi da sastanci Kosova i Srbije daju rezultate.

Upitan šta očekuje od narednih sastanaka Kurti-Vučić, slovački diplomata je rekao da ne želi da špekuliše.

„Dijalog će se nastaviti jer je važan i imamo dobru volju. Moramo samo da budemo sigurni da će sastanak dati dobre rezultate“, rekao je Lajčak.

Beta

izvor: https://www.danas.rs/vesti/politika/kurti-i-lajcak-razgovarali-o-vremenu-i-modalitetima-narednog-sastanka-u-briselu/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Čanak: Mladić i Karadžić su izdajnici sopstvenog naroda

“Rat na jugoslovenskom prostoru nije završen, već je samo prekinut”

Published

on

By

Predsednik LSV Nenad Čanak izjavio je večeras da su ratni zločinci Radovan Karadžić i Ratko Mladić „odvratni izdajnici sopstvenog naroda“.

„Odgovorni su za masovne zločine, a potom su se skrivali. To je najniže dno koje se može zamisliti“, rekao je Čanak za N1 Sarajevo.

Dodao je da i danas postoje oni koji od napljačkanih para u ratu finansiraju crtanje murala Ratku Mladiću

Ocenio je da rat na jugoslovenskom prostoru nije završen već je samo prekinut.

„Koreni zbog kojeg je rat započeo nisu iščupani“, rekao je Čanak.

On je podsetio da se posle rušenja Miloševićevog režima zalagao za zabranu SPS, SRS JUL i SSJ, ali to tadašnja vlast nije prihvatila.

„A upravo iz tih partija su oni koji danas vladaju“, kazao je Čanak.

Dodao je da Srbija ne može da krene napred bez denacifikacije i lustracije.

On je rekao da podržava inicijativu „Zločin je zločin“, koju je pokrenuo prvi tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

„Samim činjenjem zločina, zločinac se isključio iz bilo koje nacionalne zajednice i upisao se u zločince“, kazao je Čanak.

(Beta, foto: N1)

izvor: https://www.autonomija.info/canak-mladic-i-karadzic-su-izdajnici-sopstvenog-naroda.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Barokni ikonostas nemerljive vrednosti u hramu u Uzdinu

Crkva Svetog velikomučenika Đorđa nalazi se u naseljenom mestu Uzdin u kojem živi pretežno stanovništvo rumunske nacionalne manjine. Najveća materijalna vrednost ove crkve je ikonostas koji je naslikao Konstantin Danilo (Daniel) i ovo je jedina Rumunska pravoslavna crkva sa njegovim radom.

Published

on

By

Poznajemo li dovoljno sva blaga koje posedujemo?

Crkva Svetog velikomučenika Đorđa nalazi se u naseljenom mestu Uzdin u kojem živi pretežno stanovništvo rumunske nacionalne manjine. Izgradnja hrama je počela 1790. godina a završena 1801. godine.

 Crkvu su, kao i u većini mesta gradili meštani i dobrotvori. Crkva je izgrađena u baroknom stilu, kao i ostale crkve koje su, u to vreme bile pod Austrougarskom monarhijom, jer nije bila dozvoljena gradnja u vizantijskom stilu, ali je unutrašnjost adaptirana poput pravoslavnih hramova, i od tada se deklariše kao Rumunska pravoslavna crkva. Najveća materijalna vrednost ove crkve je ikonostas koji je naslikao Konstantin Danilo (Daniel) i ovo je jedina Rumunska pravoslavna crkva sa njegovim radom. Oslikavanje je trajalo od 1833. do 1836. godine. Slike i rezbarija ikonostasa su u baroknom stilu.

Ikonostas sa najvećim brojem ikona u ovom delu Banata

Ovo nije najveći ikonostas po kvadraturi u ovom delu Banata, ali ima najviše ikona, čak 76, i to je najveca galerija radova Konstantina Danila. U crkvi se nalaze i 4 ikone rumunskih akademskih slikara Joana Zajku i Filip Mateja. 1850. godine je toranj crkve stradao u požaru prilikom postavljanja sata, ali je 1884. godine izgrađen novi koji je i danas na crkvi. 90 posto vernika koji posecuju ovaj hram je Rumunske nacionalne manjine, ali sveštenstvo služi liturgiju i vrši obrede i za vernike Srpske pravoslavne crkve koji žive u Uzdinu.

Sveti Georgije štiti hram

Hramovna slava je Sveti velikomučenik Georgije koji se praznuje 23. aprila po novom kalendaru jer se Rumunska pravoslavna crkva i Rumunska patrijaršija pridržavaju ovog kalendara. 

Continue Reading

Trending