Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Amerikanci se povlače iz Avganistana, a Al-Kaida najavljuje rat na svim frontovima

OVOG vikenda obilježava se 10. godišnjica otkako je američka postrojba za posebne namjene, Seal Team 6, u njegovu kompleksu okruženom visokim zidom u pakistanskom gradu Abbottabadu usmrtila Osamu Bin Ladena, organizatora napada na Sjedinjene Američke Države 11. rujna 2001. godine. Njegovo ime i njegova teroristička mreža Al-Kaida obilježili su doba američke reakcije i odmazde, nadmašujući sve prethodne protuterorističke politike, piše CNN.

Published

on

Američki “rat protiv terorizma” uskoro će ući u novu fazu jer se predsjednik Joe Biden sprema povući sve američke snage iz Afganistana do 20. godišnjice napada 11. rujna. No, Al-Kaida tvrdi da njezin rat s Amerikom još uvijek nije završen. U ekskluzivnom intervjuu za CNN, vođenom preko posrednika, dvojica operativaca Al-Kaide izjavila su da će se “rat protiv SAD-a nastaviti na svim ostalim frontovima, osim ako Amerikanci ne budu protjerani iz ostatka islamskog svijeta”.

U prošlosti je Al-Kaida rijetko odgovarala na pitanja, skrivajući se radije iza vlastite propagande i izbjegavajući bilo kakav kontakt. Nejasno je zašto se skupina sada odlučila na ovakav istup.

“Moguće je da su potaknuti odlukom o povlačenju vojske iz Afganistana”

Analitičar terorizma Paul Cruickshank, glavni urednik CTC Sentinela iz West Pointa, koji je pregledao odgovore Al-Kaide, kaže kako je moguće da je “skupina potaknuta odlukom Bidenove administracije o povlačenju vojske iz Afganistana, ali možda samo želi skrenuti pozornost s nedavnih teških gubitaka”.

Danas se teroristička skupina, koja je nekoć privlačila pozornost svijeta, svela na cmizdrenje, ali daleko od toga da je mrtva. A sada najavljuje povratak nakon što američke snage napuste Afganistan, ponovnim partnerstvom s talibanima. U odgovoru na CNN-ova pitanja, dva člana Al-Kaide pohvalila su talibane zbog nastavka borbe protiv Amerike: “Zahvaljujući Afganistancima koji štite svoje suborce, mnogi takvi džihadistički frontovi već dugo uspješno djeluju u različitim dijelovima islamskog svijeta”.

Najduži američki rat

Do 11. rujna ove godine službeno će završiti najduži američki rat, čiji je cilj bio neutralizirati spomenutu terorističku skupinu, a predsjednik Biden kaže: “Bin Laden je mrtav, a Al-Kaida je suzbijena u Afganistanu. Vrijeme je da se jednom zauvijek završi ovaj rat”.

Američki državni tajnik Antony Blinken složio se s predsjednikom, rekavši za ABC-jevu emisiju This Week: “Prije 20 godina pošli smo u Afganistan jer smo bili napadnuti 11. rujna. Krenuli smo napadati one koji su nas napali 11. rujna te kako bismo osigurali da Afganistan više neće postati utočište za terorizam usmjeren prema SAD-u ili bilo kojem od naših saveznika i partnera. I postigli smo ciljeve koje smo zacrtali”.

Ono što je omogućilo odlazak američkih vojnika je sporazum iz veljače 2020. godine s afganistanskim talibanima, prema kojem su oni obećali da će prekinuti veze s Al-Kaidom, što je dovelo do američkog napada na Afganistan 11. rujna 2001. Preko novinarskih posrednika, CNN-ov dopisnik Saleem Mehsud obratio se Al-Kaidi za komentar na Bidenovu najavu povlačenja iz Afganistana. Umjesto ignoriranja, kao mnogo puta dosad, predstavnici Al-Kaide su odgovorili. Njihov odgovor sugerira da talibani nisu sasvim iskreni prema Bidenovoj administraciji te da bi se američko povlačenje moglo temeljiti na lažnom predstavljanju.

Kontinuirane veze s talibanima

CNN je kontaktirao talibane oko komentara o njihovom odnosu s Al-Kaidom, ali nije bilo odgovora, pa istup Al-Kaide za CNN daje značajan uvid u ono što se može dogoditi nakon povlačenja američkih vojnika. Peter Bergen, CNN-ov stručnjak za terorizam i autor nekoliko knjiga o Osami Bin Ladenu, pročitao je odgovore Al-Kaide na CNN-ova i ocijenio ih “autentičnim”. Bergen ukazuje na drugi dio odgovora Al-Kaide, u kojem se ističu kontinuirane veze s talibanima: “Istodobno pakistanski talibani i Al-Kaida imaju odnose islamskog bratstva, koji su bili i ostali netaknuti, a isti je slučaj i s afganistanskim talibanima”.

“To potvrđuje navode UN-a da su se talibani redovito konzultirali s Al-Kaidom tijekom pregovora sa SAD-om, istovremeno jamčeći da će poštovati svoje povijesne veze s terorističkom skupinom”, rekao je Bergen.

Pomalo dvosmisleno, Al-Kaida također tvrdi da nema interesa koristiti Afganistan kao bazu za buduće napade jer joj više nije potreban. Međutim, kako ističe Cruickshank, izjava anonimnog operativca teško da obvezuje cijelu skupinu.

“Amerikanci su sada poraženi”

U svom odgovoru CNN-u, Al-Kaida proglašava Afganistan svojom pobjedom: “Amerikanci su sada poraženi”. A povlači i paralelu s povlačenjem Sovjetskog Saveza iz Afganistana prije tri desetljeća i njegovim kasnijim raspadom: “Američki rat u Afganistanu odigrao je ključnu ulogu u problemima američke ekonomije”.

Ovo sliči na retoriku samog Bin Ladena, koji je promovirao pojednostavljenu ideju da su Sovjeti bankrotirali u Afganistanu. Cijena američkih ratova protiv terorizma dosegla je bilijune, ali napadi 11. rujna nisu doveli do američkog gospodarskog kolapsa. Al-Kaida priznaje da je i sama platila danak ratu, rekavši da je poslala većinu boraca u Siriju, gdje su “neki od njih mučenički stradali posljednjih godina”.

Teroristička skupina također priznaje da ju je Bin Ladenova smrt oslabila, omogućavajući uspon nihilističkih islamista iz ISIS-a (Daesh): “Oni su imali koristi od mučeništva šeika Osame, šeika Atijahullaha, šeika Abu Yahye Al-Libija (neka im se Bog smiluje) i mnogih drugih”. Posljednjih godina, ISIS-ova zvjerstva i napadi koje je nadahnuo u Europi pomalo su gurnuli Al-Kaidu u drugi plan. Ali to se predstavlja kao “taktičko zatišje”, uz tvrdnje same Al-Kaide da nije slomljena, već da vodi dugotrajan rat s različitim fazama.

I dalje se vide kao vodeća skupina među džihadistima

Trenutačni vođa Al-Kaide, ne odveć karizmatični Ayman al-Zawahiri, živi gotovo virtualno i čuje ga se samo u rijetkim propagandnim emisijama. Međutim, skupina sebe još uvijek vidi kao vodeću za druge džihadiste. Franšize Al-Kaide djeluju, između ostalog, u Jemenu, Siriji, Somaliji i sjevernoj Africi. U odgovoru CNN-u o svojoj ulozi u Pakistanu i Afganistanu, Al-Kaida tvrdi da je osmislila napad 2009. u kojem je sedam operativa CIA-e smrtno stradalo u njihovoj bazi u blizini Khowsta u Afganistanu. U to vrijeme su pakistanski talibani, za koje se također znalo da su sudjelovali u napadu, bili mlađi partneri “u fazi učenja pa su počinili mnoge pogreške”.

“To se poklapa s Bin Ladenovim dokumentima u Abbottabadu, u kojima čelnici Al-Kaide tretiraju pakistanske talibane kao mlađeg partnera kojem mogu šefovati, iako je Al-Kaida mala organizacija, a talibani su velika”, objašnjava Bergen.

Čini se da je Biden svjestan potencijala talibanske dvoličnosti i širenja Al-Kaide jer je u svom govoru u Kongresu u srijedu rekao da će SAD “održavati sposobnost suzbijanja budućih prijetnji domovini”.

“Nemojte biti u zabludi, teroristička prijetnja proširila se izvan Afganistana nakon 2001. godine i mi ćemo i dalje budno paziti na prijetnje Sjedinjenim Američkim Državama odakle god dolazile. Al-Kaida i ISIS nalaze se u Jemenu, Siriji, Somaliji i drugim mjestima u Africi i na Bliskom Istoku”, rekao je američki predsjednik.

Ponosni na utjecaj na pakistanske talibane

Danas se čini da je Al-Kaida ponosna na svoj utjecaj na pakistanske talibane: “Organizacija pakistanskih talibana i njihovo vodstvo ne samo da se kreću naprijed prema svjetlu šerijata već i donose bolje odluke na temelju prošlih iskustava i nedavnih uspjeha, što je omogućeno jedinstvom i poštivanjem šerijata i mudrosti”.

Nejasno je odnosi li se to na prvi veći napad pakistanskih talibana u posljednjih nekoliko godina, u kojem je napadnut hotel u Quetti u kojem je kineski veleposlanik boravio prošlog tjedna. Pakistanski dužnosnici službe sigurnosti rekli su CNN-u da kineski veleposlanik nije bio meta, ali napad ipak ukazuje da Al-Kaida ponovno jača.

Sad sve ovisi o obećanju talibana

Ako su talibani toliko bliski Al-Kaidi kao što ta skupina tvrdi, a UN potvrđuje, tada komunikacija Al-Kaide u 2000 riječi sa CNN-om implicira da su talibani, partneri u prekidu vatre sa SAD-om, vrlo blizu pomaganju Al-Kaidi u ratu protiv Amerike. Al-Kaida jasno stavlja do znanja da je zemlja, koja je nekada bila njena baza za planiranje najsmrtonosnijeg napada na američko tlo, ponovno slobodna za korištenje.

“Sjedinjene Američke Države nisu problem za našu afganistansku braću, ali zbog žrtava u afganistanskom ratu, Amerikanci su sada poraženi. Bilo da su Republikanci ili Demokrati, obje stranke su donijele konačnu odluku da se povuku iz afganistanskog rata”, pišu predstavnici Al-Kaide.

Ako talibani ispune svoja obećanja Bidenu, onda je sve to samo propaganda Al-Kaide. Ali talibani nisu iskreni, teroristička skupina ponovno postaje prijetnja, zaključuje CNN. 

Izvor: index.hr

SLOBODNA VOJVODINA

Ministarstvo podnelo krivičnu prijavu protiv 14 osoba zbog nesreće u rudniku „Soko“

Povodom nesreće koja se dogodila u rudniku „Soko“, Ministarstvo rudarstva i energetike podnelo je krivične prijave protiv 14 osoba

Published

on

By

„Kao što je potpredsednica Vlade i ministarka Zorana Mihajlović najavila, Ministarstvo je jutros predalo krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Nišu protiv 14 lica zbog krivičnog dela teško delo protiv opšte sigurnosti ljudi i imovine, jer smatramo da su osumnjičeni odgovorni za izvršenje ovog teškog dela zbog kojeg je 8 rudara stradalo, a njih 20 povređeno“, izjavila je danas Jovanka Atanacković, državna sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike.

Ona kaže da su prijave podnete protiv osoba za koje smatraju da su odgovorne jer se izvođenje radova vršilo na osnovu neispravne i nevažeće dokumentacije, za nečinjenje ili činjenje suprotno propisima u noći kada je došlo do nesreće u rudniku „Soko“.

„Zatim, smatramo da postoje indicije da su naručili izradu Tehničkog rudarskog projekta na osnovu dopunskog i glavnog rudarskog projekta za koje nisu imali odobrenja resornog Ministarstva ili su odobrenja istekla. Takođe vršena je tehnička kontrola koja nije proverila sve činjenice i koja je tvrdila da odobrenja postoje, iako ih nije bilo. Tužilaštvu su predate sve informacije sa dokumentacijom i audio zapisima kojima Ministarstvo raspolaže o nesreći u rudniku „Soko“, uključujući i zapisnik rudarske inspektorke, jer želimo da se još jednom ispitaju sve okolnosti i da bi se utvrdila istina o nesreći. Takođe smo o sadržaju krivične prijave, kojom je obuhvaćeno 14 lica informisali i Republičko javno tužilaštvo u Beogradu, jer smatramo da najviše instance treba da ispitaju sve činjenice“, zaključila je Atanacković.

izvor: https://www.danas.rs/vesti/drustvo/ministarstvo-podnelo-krivicnu-prijavu-protiv-14-osoba-zbog-nesrece-u-rudniku-soko/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Njujork tajms: Da li Rusija koristi Srbiju za izazivanje sukoba

Zapadne diplomate pitaju se da li Rusija koristi Srbiju za pokretanje razdora u Evropi i stvaranje novih sukoba zmeđu zemljama bivše Jugoslavije, kako bi skrenula pažnju saveza NATO sa rata u Ukrajini, dok predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbacuje etiketu da je “mali Putin” sa agresivnim namerama prema susedima, piše danas američki list Nujork tajms (NYT)

Published

on

By

List piše da su strahovi od ruskog uticaja na Srbiju pojačani zbog prošlonedeljnjih tenzija u vezi sa pitanjem registarskih tablica na Kosovu koje su dovele do demonstracija, barikada i pucnjave.

Ruski mediji već mesecima objavljuju zapaljive izveštaje o represiji nad Srbima na Kosovu i u Bosni, navodi NYT i ocenjuje da oni predstavljaju “reprizu ruske propagande o patnji etničkih Rusa koji žive u Ukrajini”, koja je “ohrabrila tvrdokorne, proruske srpske nacionaliste”.

“Rusija računa da što više vremena Zapad provede znojeći se na Balkanu, to će manje vremena moći da provede znojeći se u ruskom dvorištu”, rekao je za američki list istraživač u Beogradskom centru za bezbednosnu politiku Vuk Vuksanović.

On je dodao da postoje granice u vezi sa onim što Rusija može da izvede u Srbiji. “Potrebne su joj lokalne elite, a one ne žele da budu žrtvovane zarad ruskih interesa”, smatra Vuksanović.

U vezi sa ruskim uticajem preko pitanja Kosova, Vuksanović je ocenio da je Kosovo za Rusiju “savršena investicija koja malo košta”, ali smatra da je njena mogućnost da izazove probleme na Balkanu smanjena zbog rata u Ukrajini.

“Sada Rusija ne može da uradi mnogo toga. Njene mogućnosti su više ograničene, a ona je više izolovana. Resurse je fokusirala na Ukrajinu”, rekao je Vuksanović.

Odbijanje Srbije da Rusiji uvede sankcije, piše NYT, dalo je povod za kritiku onima koji smatraju da Vučić radi u korist Kremlja.

Tako je premijer Kosova Aljbin Kurti u aprilu Vučića nazvao “malim Putinom iz Srbije”, dodavši da je Srbija “ostala jedina zemlja u Evropi koja je odbila da Rusiji uvede sankcije”.

Vučić je ove optužbe odbacio, podseća njujorški list. Rekao je da “Kurti želi da bude mali Zelenski koji se bori protiv malog Putina”, i da ga zbog toga predstavlja kao “užasnog nacionalistu” koji želi da ratuje sa svima”, što “uopšte nije istina”.

List je podsetio i na nedavnu izjavu poslanika SNS u parlamentu Vladimira Đukanovića o “denacifikaciji” na Balkanu, i to uporedio sa ciljevima Rusije u Ukrajini i idejom “Velike Srbije” iz 90-tih godina 20. veka, što je Vučić nazvao “neodgovornim”.

(Beta, foto: Beta-AP)

izvor: https://autonomija.info/njujork-tajms-da-li-rusija-koristi-srbiju-za-izazivanje-sukoba/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV: Policija da prestane sa pretnjama paorima

Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva od policije da prestane sa pretnjama i zastrašivanjem poljoprivrednika koji učestvuju u protestima i blokadama puteva

Published

on

By

Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva od policije da prestane sa pretnjama i zastrašivanjem poljoprivrednika koji učestvuju u protestima i blokadama puteva. Policija je tu da štiti Ustav Republike Srbije a ne da ga grubo krši tako što će uskraćivati građanima pravo na okupljanje i javni protest. Kao i pre samo nekoliko meseci, umesto da štiti prava građana i javni interes, policija se otvoreno stavlja na stranu političkih i ekonomskih elita u Srbiji, zastupajući njihove uske interese. Nedopustivo je da država svoje “mišiće” pokazuje na našim paorima, koji su joj dobri samo kad pune bruto domaći proizvod.

Liga socijaldemokrata Vojvodine već godinama unazad, a posebno tokom proteklih meseci, upozorava javnost i vlast na sve teži položaj naših poljoprivrednika, koji je dodatno pogoršan katastrofalnim posledicama suše, ali i drugim problemima uzrokovanim ratom na istoku Evrope. Naši poljoprivrednici i dalje imaju najmanje subvencije u regionu, dok se ova vlast ponosi enormno velikim subvencijama za strane kompanije, koje odmah dižu sidro i odlaze iz zemlje čim se subvencionisanje završi.

Neophodno je da policija odmah prestane sa pretnjama paorima i omogući im da slobodno štite svoja prava i bore se za vlastiti opstanak. Država mora da svoje građane stavi ispred stranih kompanija i da uvede potpuno novu politiku podrške razvoju poljoprivrede i pomoći paorima. Za početak, neka barem uvede stanje elementarne nepogode zbog suše.

Sekretarijat za informisanje LSV

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Objavljen identitet napadača na Salmana Ruždija: Ubo pisca najmanje dva puta, u stomak i vrat

Državna policija potvrdila je da je napadač Salmana Ruždija u okrugu Čautaukua Hadi Matar (24) iz Fervijuja u Nju Džersiju, piše BBC. On je napao Salmana na bini u Njujorku i najmanje jednom ga ubo u vrat i najmanje jednom u stomak, saopštila je policija

Published

on

By

Državna policija potvrdila je da je napadač Salmana Ruždija u okrugu Čautaukua Hadi Matar (24) iz Fervijuja u Nju Džersiju, piše BBC. On je napao Salmana na bini u Njujorku i najmanje jednom ga ubo u vrat i najmanje jednom u stomak, saopštila je policija.

Tvrdokorne pristalice iranskih verskih vođa hvale napad na angloindijskog pisca Ruždija, prenosi Njujork Tajms.

“Ovo zaslužuje čestitke”, navodi američki list jednu od poruka. Iran, čije je rukovodstvo izdalo verski edikt (fatvu) kojim se poziva na ubistvo Ruždija pre više od tri decenije, nije zvanično komentarisao napad.

“Ali pristalice vlade na društvenim mrežama hvale ranjavanje Ruždija, jer se ajatolahova fatva konačno materijalizovala u akciji”, navodi list.

Dodaje se da se u nekim komentarima izražava “želja da on umre”, a da “neki upozoravaju kako slična sudbina čeka i druge neprijatelje Islamske Republike”.


 

Podsetimo, ranije danas Ruždi je napadnut je na pozornici u Njujorku. On je zadobio ubodnu ranu u vrat i prevezen je u bolnicu, saopštila je policija koja je uhapsila napadača. Policija nije saopštila motive napada, dok medicinske vlasti nisu objavile u kakvom je stanju Ruždi.

Kako je naveo reporter AP-a, muškarac se popeo na binu i počeo da udara ili ubada Ruždija u trenutku kada su ga predstavljali.

Rabin Čarls Savenor bio je među stotinama ljudi u publici kada je Ruždi napadnut.

“Ovaj momak je istrčao na platformu i počeo da udara na gospodina Ruždija. U početku smo pomislili: “Šta se dešava?“ A onda je za nekoliko sekundi postalo potpuno jasno da ga tuku”, rekao je Savenor, dodajući da je napad trajao 20ak sekundi, preneo je AP. 

Godnama živeo pod pretnjama

Salman Ruždi je godinama živeo pod pretnjom smrću zbog svog romana “Satanski stihovi”. Ta knjiga je zabranjena u Iranu 1988. godine, jer mnogi muslimani smatraju da je bogohuljenje.

Godinu dana kasnije, pokojni iranski lider ajatolah Ruholah Homeini izdao je fetvu pozivajući na Ruždijevu smrt, piše Blumberg. Ponuđena je i nagrada od preko tri miliona dolara za svakog ko ubije Ruždija.

 

Iranska vlada se odavno distancirala od Homeinijevog dekreta, ali je antirušdijevsko raspoloženje i dalje trajalo. Tako je 2012. godine, poluzvanična iranska verska fondacija podigla nagradu za Ruždija sa 2,8 miliona dolara na 3,3 miliona dolara. Ruždi je tada odbacio pretnje po svoju smrt, rekavši da “nema dokaza” da su ljudi zainteresovani za nagradu. Te godine Ruždi je objavio memoare “Joseph Anton” o fetvi.

Posle egzila u Velikoj Britaniji, Ruždi se nastanio u Njujorku.

izvor: https://www.euronews.rs/svet/fokus/58839/objavljen-identitet-napadaca-na-salmana-ruzdija-ubo-pisca-najmanje-dva-puta-u-stomak-i-vrat/vest

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Ništa od dogovora s Vladom, blokade se proširuju

Vlada i ministarstvo nisu hteli da popuste ni malo

Published

on

By

Predstavnici zemljoradnika, koji od utorka blokiraju bulevar kraj zgrade Pokrajinske vlade AP Vojvodine, najavili su proširenje dosadašnjih blokada pošto je izostao dogovor s Vladom Republike Srbije. Kako je novinarima večeras potvrdio Mileta Slankamenac, blokade će se, kao vid upozorenja, proširiti kao i juče – do Jevrejske i do Varadinskog mosta, ali neće trajati dugo. Zatim, ako ne bude odgovora ili bude loš, nastavio je Slankamenac, možda će se se krenuti u blokadu pojedinih pristupnih saobraćajnica prema Novom Sadu, pošto im stiže pojačanje.

– Videli ste, danas je stiglo još traktora pa će se blokirati neke mnogo važnije raskrsnice u Novom Sadu – naveo je on. Radoslav Adamović, koji je učestvovao u pregovorima od prepodnevnih časova, rekao je večeras da na kraju nije dogovoreno ništa jer “Vlada i ministarstvo nisu hteli da popuste ni malo”.

– Tražili smo maltene mrvice, oni ni to nisu hteli da urade. Ja sam pokušao sve što je bilo u mojoj moći. Ljudima sam objasnio, ljudi ne žele da pristanu na to i blokade se nastavljaju do daljnjeg. Ova situacija eskalira, ljudi se ohrabruju, polako se na svim mestima pojavljuju, tako da će ovo da se širi i nije uopšte lokalnog karaktera – istakao je Adamović.

Rekao je da bi voleo da ga iz Vlade kontaktiraju u roku od sat vremena “dok postoji neka kontrola” jer se ljudi u drugim mestima, kako je precizirao, u velikom broju i javljaju, pa bi sve moglo da dovede do velikih problema koje niko ne želi. Podsetio je i da su paori odustali od inicijalnih zahteva, da su “popuštali non-stop” koliko su mogli, ali da “oni ništa ne popuštaju”. Dobili smo, kaže, neke ustupke i ovo je izgledalo da ide ka boljem, međutim ovo je neprihvatljivo!

– Poslednja ponuda je bila nešto slično onom što smo tražili. Međutim, nije bilo garantovano da će se ta marža podeliti, da će uopšte od te marže nešto poljoprivrednici dobiti. I pokušao sam da barem piše minimalna cena, to ne mora da bude 535 evra plus PDV uopšte. Dve reči je samo trebalo promeniti i sve bi bilo u redu, ljudi bi pristali na to – istakao je Adamović.

Ovoj odluci je, kako javlja reporter Autonomije, prethodila duga rasprava između poljoprivrednika, čak verbalni i jedan manji fizički sukob, međutim najveći deo zemljoradnika ipak je podržao odluku da nastave protest. Posebno su istakli da su zahvalni Novosađanima, koji moraju da trpe zbog njihovog protesta, na podršci i strpljenju. Podsetimo, današnja blokada Bulvara Mihajla Pupina trajala je neprekidno od 10 časova ujutro.

Petar Alimpijević Autonomija

izvor: https://autonomija.info/nista-od-dogovora-s-vladom-blokade-se-prosiruju/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Na Cetinju 11 mrtvih i šestoro povređenih

U cetinjskom naselju Medovina, u blizini Vladinog doma, ubijeno je 11 osoba, dok je šestoro povrijeđenih, među kojima je i pripadnik policije, potvrđeno je Javnom servisu iz Uprave policije.

Published

on

By

U cetinjskom naselju Medovina, u blizini Vladinog doma, ubijeno je 11 osoba, dok je šestoro povrijeđenih, među kojima je i pripadnik policije, potvrđeno je Javnom servisu iz Uprave policije. Saznajemo da je tragediji prethodio porodični sukob, nakon čega je napadač nasumice pucao na prolaznike na ulici. Napadač je pucao i na policiju, a u tom obračunu je ubijen.

Takođe, u Uregntnom centru očekuju da dođe još jedna povrijeđena osoba sa Cetinja.

U cetinjskoj bolnici hospitalizovane su 4 ranjene osobe, dok je dvoje ranjenih transportovano u Klinički centar u Podgorici.

Iz Urgentnog centra KC su za TVCG kazali da je jedan muškarac je primljen sa najtežim povredama glave i grudnog koša. Tri pacijenta su hitno morala u operacionu salu i te povrede su prilično ozbiljno.

Ivan Ivanović, v.d. direktora cetinjske bolnice je za TVCG da su dvije osobe koje su hospitalizvane u toj ustanovi su van životne opasnosti, a da je jedan pacijent nakon zbrinjavanja pušten na kućno liječenje.

Prema nezvaničnim saznanjima, napadač je 34-godišnji muškarac, koji je pucao i na djecu.

Taj dio grada je blokiran, pojačano je prisustvo policije, a okupio se i veliki broj građana Cetinja.

Od očevica sa lica mjesta saznajemo da je napadač išao kroz naselje i nasumično pucao na građane koji su se tu zatekli.

Trenutno nema zvaničnih informacija.

izvor: https://www.rtcg.me/vijesti/crna_hronika/373838/na-cetinju-11-mrtvih-i-sestoro-povrijedjenih.html

Continue Reading

Trending