Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Aleksandar Olenik: SNS prema Vojvodini ima neokolonijalni pristup

Naša borba za građansku, slobodnu i autonomnu Vojvodinu koja sama odlučuje o svojoj ekonomiji najveća, najoštrija i suštinska brana populizmu i nacionalizmu, kaže Olenik

Published

on

U ponedjeljak 1. augusta 2022. godine je konstituisan novi saziv Skupštine Srbije. Ovaj saziv se mnogo razlikuje od ranijeg koji je bio gotovo bez opozicije.

Među novim parlamentarcima je i vrlo zvučno opoziciono ime Aleksandar Olenik koji poručuje da se Vojvodina vratila u Skupštinu, odnosno da ovaj dio Srbije opet ima autentične predstavnike.

Tim povodom razgovaramo sa Olenikom o novom sazivu Skupštine Srbije, o očekivanjima, o politici SNA-a prema manjinama, susjedima, EU…

Aleksandar Olenik je rođen 1973. godine u Kikindi. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. Živi i radi u Beogradu, gdje se od 2000. godine bavi advokaturom, sa razvijenom praksom iz oblasti sudske zaštite ljudskih prava manjinskih grupa i krivičnog prava.

Početak njegovog rada na političkoj sceni Srbije vezan je za rad u Izvršnom odboru Pokreta slobodnih građana. Godine 2019. izabran je za prvog predsjednika Građanskog demokratskog foruma. Trenutno nije član nijedne političke stranke, a u Skupštinu Srbije je ušao sa liste “Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani”.

Iako dolazi iz redova nacionalnih manjina, odnosno iz rusinske zajednice, Olenik smatra da su suštinski problemi u srbijanskom društvu zajednički za sve građane, a odnose se na oblik vladavine, pravo na slobodne izbore, vladavinu prava…

Povratak Vojvodine u Skupštinu Srbije

„Ovaj saziv Skupštine će biti bolji i jači jer je prethodni bio nula, bio je jednopartijski jer je zbog štetnog i nepromišljenog bojkota koji je samo oslabio opoziciju posebno na lokalu jer ih je za dvije godine odvojio od javnih izvora finansiranja. Tako da je opozicije van Beograda i Novog Sada rudimentirana ili je gotovo nema. Glavni cilj tog bojkota je bio da se opozicija svede na one koji je mogu da finansiraju iz vlastitog džepa, a ne iz javnih izvora i da ima pristup medijima ili svoje medije. Na taj način najveći dio opozicije je finansijski ukošen. Uprkos tim okolnostima, ipak je jedan dio opozicije koji nije vezan za jednog finasijera ili jednu vrstu medija ušao u parlament i zajedno sa svim ostalim, lijevim ili desnim, koji su protiv Vučića bit će mnogo kvalitetniji saziv od prošlog“, kaže Olenik i dodaje da od većine zavisi da li će i dalje biti cirkusa i zloupotrebe u Skupštini.

„Ono što mogu da kažem za Vojvođane, o čemu svjedoče naša prva izlaganja odnosno rasprava o izboru predsjednika, potpredsjednika Skupštine i radnih tijela. Mi ćemo biti tačna, precizna i oštra opozicija, ali nećemo prelaziti granice normalnog i pristojnog. Ne mora se biti vulgaran i bezobrazan da bi se poslala jasna, precizna i oštra politička poruka“, smatra Olenik.

Biti opozicioni političar u Srbiji i pripadnik nacionalne manjine je izuzetno zahtjevno. Međutim, Olenik se suprostavlja nametnutom konceptu da se predstavnici nacionalnih manjina bave samo svojim pravima i nadležnostima.

„Smeta mi radikalski narativ da se manjine i njihovi politički predstavnici trebaju da se samo bave manjinskim pitanjima kao što je kultura, obrazovanje, informisanje…  Svi mi Hrvati, Mađari, Ukrajinci, Rusini, Albanci i drugi imamo iste probleme, udišemo isti zrak i svi imamo diktatora za predsjednika, svima su nam prava ugrožena, iste su cijene i inflacija za sve građane. Jedina je razlika što uz navedeno imamo probleme i u domenu manjinskih prava. Međutim, svesti manjine samo na borbu za to što je različito u odnosu na većinu je pogrešno i time se umanjuje značaj manjina i vežu im se ruke. Mi u Vojvodini i našoj koaliciji ne pristajemo na to jer ako riješimo problem sa prugama to neće olakšati život samo manjinama nego svim građanima. Suštinski treba riješiti ključne probleme, a to je diktatorska vladavina Vučića, a nakon toga se baviti problemima koji su specifični za određenu grupu. Prioritet kad su u pitanju problemi našeg društva je oblik vladavine koji imamo, pravo na slobodne izbore i pitanje da li ćemo uvesti sankcije Rusiji da se pozicioniramo tamo gdje pripadamo, u Evropi ili ćemo nastaviti put iza gvozdene zavjese prema Sibiru, iza granice Rusije i Bjelorusije. A to opet nema nikakve veze da li ste pripadnik manjinskog ili većinskog naroda“, dodaje Olenik.

Vojvodina je motor ekonomskog razvoja Srbije

Od odnosa službenog Beograda i Novog Sada zavisi u kojem će smjeru ići Srbija. To se posebno odnosi na ekonomiju jer je Vojvodina i dalje najrazvijeniji dio Srbije.

„SNS ima prema Vojvodini kolonijalni, odnosno neokolonijalni pristup. Oni bi da mogu ukinuli Vojvodinu, samoupravu, njen parlament, vladu, ministarstva, institucije…. Međutim, procijenili su da zbog ličnih interesa, odnosno plata koje primaju i novca kojim raspolažu kroz institucije zadrže minimalni oblik autonomije. Zbog toga oni realizuju prava i ovlasti autonomije Vojvodine samo onoliko koliko im njihovi uski lični interesi dozvoljavaju. To je jako pogrešno ne samo po Statutu Vojvodine nego i zbog građana. Historijski je dokazano da što je ekonomski Vojvodina jača to je Srbija razvijenija, a kad Vojvodina ima više samouprave i da sama odlučuje tada se ekonomski brže razvija. Mi se borimo da onoliko koliko se proizvodi u Vojvodini da se toliko i ulaže”, kaže.

“Ako analiziramo historijske podatke vidjeti ćemo da je Vojvodina imala najbrži ekonomski rast između 1974. i 1988. godine kada je imala i zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast. Dosegla je nivo razvoja Hrvatske, po nekim parametrima je čak uspjela prestignuti Hrvatsku. Bila je blizu, ali nije dosegla standard Slovenije. Da nisu nasilnim putem uz pomoć DB-a Jogurt revolucijom ugušili autonomiju Vojvodine ona bi sad ekonomski bila jača nego Slovenija. Suštinski nacionalizam koji nas je doveo u ovo stanje je počeo Jogurt revolucijom kada je Milošević svoj lažni komunizam i socijalizam zamijenio nacionalizmom”, dodaje.

Napominje da će ta politika trajati “dok god ne zatvorimo cijeli krug i dok Vojvodina ne vrati svoje ovlasti da sama odlučuje”.

“Smatram da toj politici koja se nekad zvala Velika Srbija, sada je za unutrašnju upotrebu Srpski svet, a za van Otvoreni Balkan potrebno polomiti zube u Vojvodini i Crnoj Gori. Naša borba za građansku, slobodnu i autonomnu Vojvodinu koja sama odlučuje o svojoj ekonomiji najveća, najoštrija i suštinska brana populizmu i nacionalizmu. Upravo će Vučić izgubiti političku borbu u Vojvodini gdje će bit poražena njegova radikalska politika koju nikad nije napustio. Uspio je jedna dio Evrope da prevari 2012. godine pričom o evropskom putu Srbije. Sad je ogoljena njegova politika. Sad je svima jasno da su pregovori prekinuti zbog podrške Rusiji, što za posljedicu imamo veliku inflaciju i divljanje cijena, a stanje će biti još gore. Najbitnije je da se Vojvodina vratila u Skupštinu i time je počela borba za sve naše ciljeve, političke, ekonomske, građanske… Vojvodine će biti onoliko koliko se mi Vojvođani budemo borili za nju. Taj proces je nezaustavljiv i pitanje je vremena kada ćemo da ostvarimo naše ciljeve“, ističe Olenik.

Manipulacija manjinama

Položaj manjina u Srbiji je i dalje jedna od tema u fokusu u unutrašnjoj i regonalnoj politici, a njima se manipulira u dnevnopolitičke svrhe nacionalističke politike Vučića.

„U normalnim okolnostima ili u Evropskoj uniji manjine su te koje spajaju države, regije, ono što donosi raznolikost, ljepotu u unutrašnji život EU koja ima najbolje zakone i mehanizme za zaštitu prva manjina. Npr. Lužički Srbi imaju ostvarena sva prva jer je to osnova i temelj EU. Kod nas u regiji stanje je upravo suprotno. Manjine se u jednoj državi koriste na destabilizaciju ili za političke potrebe matične države. Očit je primjer da Vučić zadnjih mjeseci nepotrebno podiže tenzije sa Hrvatskom jer se procesi pregovaranja sa Kosovom privode kraju, a  njemu je potreban novi protivnik da bi održao svoju politiku. Kao svakom nacionalisti ponestalo mu je protivnika bez kojih ne može, a za to je odabrana Hrvatska. Nažalost, od toga će najviše štete imati Srbija, a još veću štetu će imati njeni građani. Umjesto da manjine budu faktor približavanja EU zahvaljujući politici SNS i Vučića manjine se zloupotrebljavaju i kao sve ostalo se koristi za udaljavanje od EU“, zaključuje na kraju razgovora Olenik.

IZVOR: AL JAZEERA

izvor: https://balkans.aljazeera.net/teme/2022/8/7/aleksandar-olenik-sns-prema-vojvodini-ima-neokolonijalni-pristup

SLOBODNA VOJVODINA

Odsekla kosu za govornicom Evropskog parlamenta u znak solidarnosti sa Irankama

Švedska poslanica u Evropskom parlamentu Abir el Sahani, koja je rođena u Iraku, odsekla je svoju kosu za govornicom Evropskog parlamenta, u znak solidarnosti sa demonstracijama protiv vlasti u Iranu, koje su pokrenute kada je Mahsa Amini (22) preminula u pritvoru policije za moral

Published

on

By

„Sve dok Iran ne bude slobodan, naš bes će biti jači od besa onih koji vrše represiju. Sve dok Iranke ne budu slobodne, bićemo uz vas“, rekla je Sahani za govornicom parlamenta u Strazburu.

Ona je potom uzela makaze, rekla na kurdskom jeziku „žena, život, sloboda“ i odsekla kosu vezanu u rep.

Poznate francuske glumice, među kojima su Žilijet Binoš i Izabel Iper, takođe su odsekle kosu kao znak protesta zbog smrti Amini, koja je uhapšena u Teheranu 13. septembra jer je nosila „neprikladnu odeću“.

Iranske verske vođe suočene su sa protestima širom zemlje nakon njene smrti, a demonstracije su održane i u Londonu, Parizu, Rimu i Madridu u solidarnosti sa iranskim demonstrantima.

Srna

izvor: https://rs.n1info.com/svet/odsekla-kosu-za-govornicom-evropskog-parlamenta-u-znak-solidarnosti-sa-irankama/?fbclid=IwAR3RmIQOVGYXa6zadfRZoR5QBoQc337kxrLAdxq0VZUN2gy-TG4tW_yr2dI

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kostreš (LSV): Laži Miloša Jovanovića o Evropskoj uniji štetne po Srbiju

Novi Sad, 05. oktobar 2022 – Građani i građanke Srbije ne bi smeli da prihvate manipulaciju predsednika DSS Miloša Jovanovića da je mogućnost izolacije Srbije „ravna nuli“, ako nastavi da podržava Putinovu agresiju na Ukrajinu

Published

on

By

Gospodo iz DSS-a, nije lepo širiti neistine za koje i sami znate da nisu tačne.

Srbija danas živi isključivo zbog evropskih i u manjoj meri američkih investicija i pomoći. Srbija je u poslednjih 15 godina povećala svoj izvoz u zemlje EU čak 400% i prvi put smo na pragu da izjednačimo uvoz i izvoz sa ekonomijama Evropske unije.

Svako kockanje sa ovim pozitivnim trendovima bi se direktno odrazilo na kvalitet života svakog građanina. Sankcije demokratskih država prema Srbiji neće biti ni brze ni direktne. Najpre će početi povlačenje velikih investitora, to će biti signal ostalima da Srbija ne želi da nastavi svoje evrointegracije da bi i taj proces bio prekinut. Naposletku, Srbija bi ostala izolovano ostrvo bez mogućnosti razvoja i formalne sankcije ne bi bile potrebne.

U tragičnim vremenima, kakav je rat koji je Putin poveo za uništenje ukrajinske države i nacije, ne može biti neutralnih. Svako ko kaže da je neutralan, u stvari je na strani agresije i podržava zločine nad nevinim civilima Ukrajine. EU i čitav demokratski svet su se jasno odredili. Vučić i njegov režim, kao i čitava ultradesničarska tzv. opozicija nečasno ćute, šalje dvosmislene poruke, verujući da niko neće primetiti njihovu podršku zločinima i agresiji.

Izbor koji su Aleksandar Vučić i njegova lojalna, proruska opozicija napravili skupo će koštati sve građane Srbije. Laži i manipulacije Miloša Jovanovića to neće moći da promene. Građani Srbije na vreme moraju da prepoznaju opasnosti koja dolazi od onih koji su našu zemlju i sve nas spremni da žrtvuju zločinačkom režimu u Kremlju čiji im je interes uvek bliži od našeg, vlastitog. Istorijski, takvi ljudi su imali svoje ime i nazivali su se kvislinzima.

Generalni sekretar LSV

Bojan Kostreš

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Hrvatski ustaša dobio doživotnu zabranu ulaska na fudbalski stadion: Salutiranje ga skupo koštalo

Brojni navijači Sidnej Junajteda 58, drugoligaša koji je senzacionalno izborio finale australijskog kupa, na utakmici za trofej na “Western Sydney Stadiumu” vikali su “Za dom spremni” sa visoko podignutim desnicama

Published

on

By

Nakon utakmice je pokrenuta istraga, a Gardijan piše da je jedan navijač Sidneja koji je dizao desnicu doživotno proteran sa svih australijskih stadiona. U toku je identifikovanje i ostalih pojedinaca kojima takođe preti slična kazna.

“Ono što je trebalo da bude slavlje fudbalske igre pokvareno je delovanjem grupa od nekoliko ljudi, koji ne predstavljaju vrednosti naše fudbalske zajednice. Njihovi postupci su omalovažili, povredili i uvredili članove naše fudbalske zajednice. Slike na društvenim mrežama pokazuju mnogo navijača koji učestvuju u ovim gnusnim činovima”, rekao je izvršni direktor australijskog fudbalskog saveza Džejms Džonson.

“Radujemo se daljim brzim i teškim kaznama koje će sprovoditi australijski fudbalski savez nakon što se ti navijači identifikuju. Ovo ponašanje nije samo uvreda za jevrejsku zajednicu i domorodačku zajednicu, već i za sve Australijance”, dodao je.

Index.hr

izvor: https://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2022&mm=10&dd=05&nav_id=2223099

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

RSE: EU zbog Srbije neće izuzeti Zapadni Balkan iz mera oko ruske nafte

Novi paket sankcija protiv Rusije, koji priprema Evropska unija ne uključuje derogaciju za Zapadni Balkan, zbog beogradskog stava prema zvaničnoj Moskvi, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Published

on

By

“Srbija ne uvodi sankcije Rusiji, stoga ne bi trebalo da profitira od derogacije. Ostale države članice su se složile sa ovim stavom”, rekao je jedan diplomatski izvor koji je bio uključen u razgovore o novom paketu sankcija, prenosi RSE.

Naime, u prvom nacrtu predloga o novom paketu sankcija, Zapadni Balkan je bio izuzet od ograničenja koje se odnosi na uvoz ruske sirove nafte.

U ranijem predlogu je navedeno da je potrebno predvideti derogaciju za Zapadni Balkan, kako bi se zaštitila energetska sigurnost regiona.

Derogacija bi, prema preliminarnoj ideji, omogućila tranzit ruske sirove nafte naftovodom preko Hrvatske, pod uslovom da takav tranzit ostane u granicama prosečnih nivoa tranzita iz prethodnih godina kako bi se izbeglo zaobilaženje sankcija.

Međutim, kako se saznaje iz diplomatskih izvora, nakon rasprave na nivou ambasadora država članica EU, paragraf o derogaciji je uklonjen zbog neusaglašavanja Srbije sa sankcijama EU protiv Rusije, koje su dogovor na rusku agresiju protiv Ukrajine.

Radio Slobodna Evropa ima u uvid, prenosi, najnoviji dokument, čiji tekst je usaglašen u utorak, 4. oktobra, gde se više ne spominje derogacija za region.

Diplomatski izvori su potvrdili da su nakon dubinske analize, evropski stručnjaci su došli do zaključka da je uvoz nafte dovoljno diversificiran, stoga nije potrebna derogacija jer više “nije nužno kupovati rusku naftu”. Imajući u obzir tu činjenicu kao I protivljenje nekih država članica, Evropska komisija je tu tačku skinula iz svog predloga.

Ranije je Srbija bila izuzeta od sankcija jer je Evropska komisija pronašla rešenje za očuvanje uvoza nafte u Srbiju, preko Jadranskog naftovoda (JANAF).

Ambasadori EU su 4. oktobra postigli okvirni dogovor o osmom paketu sankcija protiv Rusije. Najnoviji paket uključuje i ograničenje cene ruske nafte.

Radio Slobodna Evropa

izvor: https://rs.n1info.com/vesti/rse-eu-zbog-srbije-nece-izuzeti-zapadni-balkan-iz-mera-oko-ruske-nafte/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Mali: Ako se desi i najgori scenario, imaćemo dovoljno gasa za dva meseca

U ovom trenutku u Mađarskoj skladištimo 380 miliona kubnih metara gasa i sa 280 miliona kubnih metara koliko imamo u Banatskom dvoru skladišta su puna do vrha, izjavio je za TV Prva ministar finansija Siniša Mali. On dodaje da će Srbija, sve i da se desi najgori scenario, imati dovoljno gasa za dva meseca za građane i privredu

Published

on

By

„Danas na računu imamo 270 milijardi dinara, udeo javnog duga u BDP je 54 odsto – sigurno smo stabilniji i bezbedniji nego neke druge zemlje, i trudimo se da se kriza ne oseti“, rekao je Mali odgovarajući na pitanje o oceni predsednika Srbije Aleksandra Vučića da bi za šest meseci mogli da izgubimo sve što smo stvorili u proteklih 10 godina.

„Mi smo mnogo uradili. Počeli smo teške reforme 2014. godine, ali smo u međuvremenu napravili neke rezerve – rastu nam BDP, investicije, zaposlenost, danas je prosečna plata 623 evra a nezaposlenost je 8,4 odsto, imamo jake javne finansije i budžet, a kroz niske cene struje i gasa mi podržavamo domaćinstva i kompanije“, rekao je Mali.

On je naglasio da ponovo država preuzima teret krize na sebe.

„Sada se suočavamo sa činjenicom da se u regionu, s obzirom na ogromnu krizu, zatvaraju male firme – a ako se to desi, suočavate se sa rastom nezaposlenosti“, upozorio je Mali i poručio da Vlada to neće dozvoliti.

Najavio je rast penzija veći od 20 odsto i plata u javnom sektoru za 12,5 odsto.

„Sa druge strane, poslodavce oslobađamo dela doprinosa, povećavamo neoprezivi deo dohotka. Dakle, radimo sve da izbacimo iz ruke svaki argument koji bi neko imao da otpusti radnika“, rekao je Mali.

Kada je reč o kretanjima vrednosti evra i dolara na svetskom tržištu, kao i podizanju referentnih kamatnih stopa centralnih banaka širom sveta, Mali je upozorio da je danas „tanka linija između mera fiskalne i monetarne politike“.

„Najvažnije sidro inflacije je devizni kurs, i mi želimo da održimo kurs stabilnim u što dužem periodu, što je psihološki važno za domaća preduzeća kada prave svoje planove i projekcije“, rekao je Mali.

„Da je jednostavno – nije, biće teško u narednim danima ali dajemo sve od sebe da se negativne posledice što manje osete. Dobro je da imate prijatelje u regionu na koje možete da se oslonite“.

Osvrćući se na sastanak lidera Mađarske, Austrije i Srbije u Budimpešti, koji je održan u ponedeljak, 3. oktobra, Mali je najavio da već sutra, u četvrtak, u Beograd dolaze ministri spoljnih poslova Mađarske i Austrije.

„Nastavlja se rad na dokumentu čiji je cilj odbrana od talasa migracija. Sutra ćemo početi da radimo na detaljima sporazuma, kako bi se Srbija, Mađarska i Austrija zajedno borile protiv tog talasa. Zajednička je strategija, napor i ciljevi“, rekao je Mali

FoNet

izvor: https://rs.n1info.com/biznis/sinisa-mali-o-situaciji-sa-gasom/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV: Srbija u kojoj živimo posledica izostanka lustracije i zabrane SPS, SRS, JUL i SSJ

Novi Sad, 05. oktobar 2022 – Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da su 22 godine od petooktobarskih promena prilika da se ukaže na pogubnost posledica izostanka lustracije i kažnjavanja svih odgovornih za propadanje i uništavanje države u toku vladavine Miloševićevog režima.

Published

on

By

Samo želimo sa podsetimo na Osmu sednicu, „Jogurt revoluciju“ oktobra 1988, ratove, zločine, ubistva političkih protivnika, ekonomski sunovrat, hiperinflaciju, uništavanje svih društvenih vrednosti…

LSV je još 6. oktobra 2000. godine zatražila zabranu Socijalističke partije Srbije, Srpske radikalne stranke, JUL-a i Stranke srpskog jedinstva.

Nažalost, većina lidera Demokratske opozicije Srbije (DOS) tada nije podržala taj zahtev.

Posledice te odluke proživljamo i danas, pod vlašću preobučenih radikala i Miloševićevog portparola Ivice Dačića.

Izostanak lustracije onemogućio je modernizaciju našeg društva i stvaranje uspešne evropske države.

Srbija 2022. godine je društvo u kom protagonisti Miloševićevog režima nesmetano rade i vladaju.

Osuđeni ratni zločinci i kriminalci paradiraju po medijima i obavljaju odgovorne poslove u vlasti.

Građanima se onemogućavaju osnovna ljudska prava, a konzervativni elementi u društvu zabranjuju školske udžbenike koji nisu po njihovom ideološkom kalupu.

Srbija luta u svakom smislu i nije sposobna da napravi otklon od autoritarnih i nedemokratskih režima, kakav je Putinov.

Bez potpunog raskida sa takvom politikom, Srbija neće napredovati, i ostaće zarobljenik političkog mračnjaštva.

Portparol

Lige socijaldemokrata Vojvodine

Aleksandar Marton

Continue Reading

Trending