Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Albanske fudbalerke u srpskoj reprezentaciji, jedna od njih poreklom iz Prizrena

Iz kluba u Preševu, koji okuplja Albanke, Srpkinje i Romkinje, niču imena najboljih talenata ženskog fudbala u Srbiji.

Published

on

Uprkos činjenici da i dalje postoji izuzetno velika podjela između dva naroda – albanskog i srpskog – sport ih je konačno ujedinio. Tri albanske fudbalerke iz Preševa, Edona Agushi, Riona Duraj i Erda Alishani, koje su bile pozvane da igraju za Nacionalnu selekciju Srbije, pišu historiju uspjeha naroda koji teškim mukama pokušava da se institucionalno integriše u Srbiju.

Iz jednog, do skora, anonimnog kluba u Preševu, koji okuplja Albanke, Srpkinje i Romkinje, niču imena najboljih talenata ženskog fudbala u Srbiji. Ovaj klub broji oko 40 aktivnih fudbalerki starosne grupe U-13 i U-15.

Albanske fudbalerke odigrale su dvije pripremne utakmice sa reprezentacijom Srbije u Nišu. U suštini, ovo označava historiju uspjeha Albanki, koje su postale poznate u sportu, a koji je kod Albanaca bio poznat samo kao muški sport.

Tokom vikenda ekipa Al Jazeera Balkans posjetila je Ženski fudbalski klub „Presheva“ u Preševu, gdje su upoznali trenera kluba Sherifa Jonuzija i 20 mladih djevojaka, koje su uprkos kišovitom vremenu trenirale bez prestanka, željeći da slijede put svojih saigračica, čija su imena već bila ispisana u dresovima reprezentacije.

Trener, koji je inače i osnivač kluba, tokom posete, izjavio je da njegov klub, uprkos mnogim izazovima i problemima sa kojima se suočava, nastavlja da stvara fudbalske talente za kojima drugi žude.

Patrijarhalni odnosi

Upitan kako je došlo do ideje osnivanja prvog ženskog fudbalskog kluba u Preševskoj dolini i šire, i to u sredini gdje su i dalje prisutni patrijarhalni odnosi u porodici, rekao nam da je ideja potekla od interesovanja samih roditelja i djevojčica, željnih da što prije nude ovoj sredini novo iskustvo, novu priliku i novi pogled na svijet iako se Preševo danas nalazi na perifieriji svih važnih dešavanja, pogotovo u sportu. Saradnju sa njima je započeo 2014. godine, dok je registraciju kao klub obavio 2018. godine.

Sherif Jonuzi, koji je licencirani trener sa licencama B i C, takođe je rekao da u njegovom klubu treniraju i srpske i romske djevojke koje dolaze iz različitih gradova Srbije, ostavivši po strani predrasude koja su i dalje primjetne u ovom regionu. To im je pomoglo da se u ovom klubu i u ovoj sredini osjećaju kao u svom domu.

„One dolaze u naš klub jer, u njihovim gradovima ne postoje ženske fudbalske ekipe, tako da u našem klubu dolaze Srpkinje iz Vranja i Bujanovca i uvijek su dobrodošle“ – kaže Sherifi.

Spominje srpsku fudbalerku koja dnevno putuje desetine kilometara da bi trenirala sa svojim vršnjakinjama u ovom klubu.

„Imamo Anitu Antić koja putuje iz Vranja (oko 50 kilometara od Preševa) i ima izvanredan talenat za fudbal. Ona jednostavno voli fudbal“, rekao je Jonuzi.

Ono što je za nas kao novinare, bez sumnje, bilo najvažnije je činjenica kako su albanske djevojke pozvane od selektora Srbije i da li su ove informacije tačne?!

„Da, informacije su tačne. Tokom sezone 2018/19. selektori ženskih grupa uzrasta U-13 i U-15 pozvali su nas da pošaljemo naša tri fudbalerke, Edonu Agushi, Rionu Duraj i Erdu Alishani, na pripremnu utakmicu“, kaže trener Jonuzi.

Najbolji strijelac lige

Na pitanje zašto su selektori izabrali ta imena i kako su upoznali ove fudbalerke, trener Sherif Jonuzi, smješkajući se, odgovara:

„Da, naravno selektori i vođe Druge razvojne lige, pa i tamo gdje se takmičimo kao klub, pratili su naše djevojke tokom mečeva i nesumnjivo primjetili njihov talenat. Ne zaboravimo da je Edona Agushi bila najbolji golgeter lige, dok Erda Alishani i danas ostaje nekonkurentni golman u svojoj starosnoj grupi U-13“, kaže trener Jonuzi.

Dalje objašnjava da: „Na zahtjev selektora, fudbalerke su sa roditeljima otputovale u Niš, gdje su odigrale dvije pripremne utakmice sa najboljim fudbalerkama Srbije, što je za nas bilo izuzetno iskustvo“, kaže Jonuzi.

Dalje dodaje da je njegov tim zainteresovan za takmičenje u Ženskoj fudbalskoj ligi na Kosovu, tvrdeći da za odigravanje određenih mečeva u Srbiji, problem predstavlja putovanje i do 800 kilometara daleko, što je jako naporno, a i finansijski neodrživo. Međutim, ovo ostaje samo želja glavnog trenera Jonuzija.

S druge strane, djevojke koje je pozvao predstavnik Srbije, izražavaju oduševljenje mečevima odigranim u Nišu.

Posebna emocija

Jedna od njih je 15-godišnja Riona Duraj, porijeklom iz Prizrena (Kosovo), koja živi u Preševu. Kaže da je poziv selektora reprezentacije za nju je bila posebna emocija. Ona navodi da ni u jednom trenutku nije se osjetila bilo kakva podjele između igrača na nacionalnoj osnovi i da je to bio dobar prijem od svih zaposlenih u nacionalnoj selekciji.

„Da, veoma sam srećan što su me izabrali da budem dio reprezentacije. Naravno, poslije sjajnog posla koji radimo u klubu, zaslužujemo da budemo dio elitnih fudbalerki naših starosnih grupa”, navodi Duraj.

Ona se žali na uslove u kojima se klub nalazi, jer njena želja je da se popravi teren i da imaju veću institucionalnu podršku.

U međuvremenu, golman Erda Alishani, koja putuje iz sela Letovica (opština Bujanovac) u Preševo, veoma je srećna što je dobila poziv od selekcije Srbije.

„Pozvana sam da budem dio reprezentacije U-13. Bila sam srećna što sam otišla u Niš i odigrala meč za srpsku selekciju“, rekla je ona.

Otac Erde, Hevzi Alishani, dok je čekao da njegova ćerka završi trening, rekao je za ekipu Al Jazeera Balkans da je poziv selektora reprezentacije Srbije upućen ovim djevojkama da se priključe elitnim fudbalerkama, smatra kao veliki događaj.

„Bez obzira na okolnosti u kojima živimo (politika), Erdina ljubav prema fudbalu prevazilazi sve prepreke“ – kaže Hevzi Alishani.

„Bio sam sa ćerkom u Nišu i tamo smo bili lijepo prihvaćeni. Uprkos svemu, nadam se da će moja ćerka ponovo biti pozvana u nacionalnu selekciju i da se san Erde da postane poznata fudbalerka neće ostati na pola puta“, kaže Alishani.

Klubu prijeti opasnost od zatvaranja

U svojoj dugoj priči trener Sherif Jonuzi, između ostalog, rekao je da njegovom klub prijeti zatvaranje iz finansijskih razloga.

„Zvanično smo registrovani kao ženski fudbalski klub početkom 2018. godine, ali sada preti zatvaranje. Ove godine nemamo podršku. Prošle godine smo imali finansijsku podršku albanske dijaspore u Evropi i nekih lokalnih preduzeća u Preševu, dok ove godine nismo uživali nikakav vid pomoći, možda i zbog krize izazvane pandemijom COVID-19″, izjavljuje trener Jonuzi.

„Jedna stvar je zanimljiva. Klubove koji se takmiče u našoj ligi, njihove opštine podržavaju sa od 5 do 10 miliona dinara (42 – 84 hiljade eura), dok nas kao klub, Opština Preševo, ove godine podržala sa samo 100 hiljada dinara (oko 800 eura), da ne možemo pokriti ni troškove putovanja.

I Erdin roditelj, Hevzi Alishani, kaže da su uslovi u klubu teški.

„Jednostavno primoran sam da ćerku i neke od njenih saigračica prevezem svojim privatnim automobilom, a da niko ne pokrije moje troškove. Takođe o svom trošku, prevozimo djevojke u mjesta gdje treba da odigravaju utakmice, po različitim gradovima Srbije. Grehota je to što ove djevojke ne dobijaju zasluženu podršku“.

Nefail Jonuzi koji je takođe čekao da njegova ćerka Medina Jonuzi završi trening, kaže da lokalne institucije ne pomažu ovaj klub samo iz političkih razloga, koji su u Preševu već poznati.

I Nefail, kao roditelj dobrovoljac, vozi svojim kolima fudbalerke kluba „Preševa“ na mečeve koje igraju u okviru Druge razvojne lige.

Međutim, i trener i roditelji djevojčica, kao i same djevojčice, optimisti su da će se stvari promjeniti nabolje za njihov klub i da će sljedeća godina biti drugačija od sadašnje.

Preševo kao opština?!

Opština Preševo nezvanično broji oko 45 hiljada stanovnika. Oko 95% stanovništva su Albanci, 3% Srbi i 2% Romi. Inače, Preševo je poznato i kao najnerazvijenija opština u Srbiji, gdje je broj nezaposlenih oko 68%. Nalazi se u trouglu jug Srbije – Kosovo – Sjeverna Makedonija, koji leži duž Koridora 10, koji povezuje Beograd sa Solunom. Na njenu nesreću, danas ova opština sa albanskom većinom nema ni sud ni autobusku stanicu.

Zato mladi ovog područja odlaze u zapadnoevropske zemlje.

Piše: Agon Islami

Izvor: Al Jazeera

SLOBODNA VOJVODINA

Požar u Novom Sadu, obustavljen saobraćaj (VIDEO)

Vatrogasne patrole gase požar u Hilandarskoj ulici, a ona je trenutno zatvorena za saobraćaj

Published

on

By

Vatrogasne patrole gase požar u Hilandarskoj ulici, a ona je trenutno zatvorena za saobraćaj

Prema prvim nezvaničnim informacijama, do požara je došlo usled detonacije plinske boce.

Za sada nema informacija o povređenima ili žrtvama.

izvor: https://direktno.rs/vesti/hronika/394357/novi-sad-pozar-hilandarska-.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Sve zemlje u kojima moramo da plaćamo boravišnu taksu – negde je ona simbolična, a negde do 10 evra po danu

Pogledajte u kojim zemljama moramo da plaćamo boravišnu taksu u 2022. godinu

Published

on

By

Kako se pandemija virusa korona SARS-CoV-2 nastavlja, sektor putovanja se bori sa oživi suočen sa ograničenjima i zatvaranjima, a to posebno važi za zemlje koje su se do 2020. najviše oslanjale na turizam.

Iako mnoga mesta odavno imaju ovakve takse, druge su se pak, na ovaj korak odlučile zbog velikih gubitaka u prethodne dve godine.

Pogledajte u kojim zemljama moramo da plaćamo boravišnu taksu u 2022. godinu.

Crna Gora

U Crnoj Gori boravišna taksa iznosi jedan evro, a pod istim uslovima je plaćaju domaći i strani državljani. Deca do 12 godina starosti ne moraju da plaćaju taksu.

Ukoliko lica koja borave kod rođaka, prijatelja komšija ili drugih srodnika, koji te nekretnine (stanove, kuće, sobe, apartmane) ne koriste u komercijalne svrhe, odnosno ne obavljaju ugostiteljsku delatnost, nisu u obavezi da plate iznos boravišne takse, jer se u takvom smeštajnom objektu ne obavlja turistička i ugostiteljska delatnost.

EU uvodi turističku taksu

Do kraja 2022. godine građani koji nisu iz EU, uključujući putnike izvan Šengen zone, moraće da popune aplikaciju ETIAS i plate sedam evra da bi ušli u Uniju.

Iako će do prve polovine godine sistem funkcionisati probno, nakon grejs perioda, tačnije krajem godine plaćanje će postati obavezno.

Oni mlađi od 18 ili stariji od 70 godina neće morati da plaćaju taksu.

Austrija

U Austriji se plaća boravišna taksa koja se razlikuje u zavisnosti od pokrajine u kojoj se nalazite. U Beču ili Salcburgu plaća se dodatnih 3,02 odsto na hotelski račun po osobi.

Turistička taksa je poznata i kao “tourismusgesetz” i “barherbergungsbeiträge”.

Belgija

Turistička taksa u Belgiji se takođe primenjuje na smeštaj i obračunava se po broju noćenja. Naknada je ponekad uključena u cenu sobe u hotelu, ali neki odvajaju troškove i dodatno naplaćuju, tako da morate pažljivo proveriti račun.

Antverpen i Briž naplaćuju cenu po sobi. Cena u Briselu varira u zavisnosti od veličine i ocene hotela.

Taksa u proseku iznosi oko 7,5 evra.

Bugarska

Bugarska obračunava taksu po broju noćenja. Cena je niska i varira u zavisnosti od oblasti i klasifikacije hotela – do oko 1,5 evra.

Hrvatska

Hrvatska je povećala iznos boravišne takse 2019. godine. Međutim, povećana stopa se primenjuje samo tokom letnjeg špica sezona.

Posetioci plaćaju oko 10 kuna (1,33 evra) po osobi i po noćenju.

Češka

Taksa se plaća samo ako se posećuje glavni grad Prag. Ona iznosi nešto manje od jednog evra po osobi, obračunava se po broju noćenja, maksimalno do 60 noćenja. Porez se ne odnosi na decu mlađu od 18 godina.

Francuska

U Francuskoj se plaća tzv “taxe de séjour”. Dodaje se na vaš hotelski račun i varira u zavisnosti od toga u kom se gradu nalazite.

Cene se kreću od 0,20 do oko četiri evra po noćenju.

Nemačka

Nemačka ima ono što oni nazivaju “porezom na kulturu” (a kulturförderabgabe), kao i “porez na krevet” (a bettensteuer) u gradovima kao što su Frankfurt, Hamburg i Berlin.

Naknada iznosi oko 5 odsto od hotelskog računa.

Grčka

Turistička taksa u Grčkoj se zasniva na broju hotelskih zvezdica ili broju soba koje ste iznajmili. U proseku iznosi četiri evra po sobi.

Taksu je uvelo grčko Ministarstvo turizma kako bi pomoglo u smanjenju prezaduženosti zemlje.

Mađarska

Turističke takse u Mađarskoj važe samo u Budimpešti.

Putnici moraju da plate dodatnih četiri odsto po noćenju na osnovu cene svoje sobe.

Italija

Turističke takse u Italiji zavise od toga gde se nalazite. U Rimu variraju od tri do sedam evra po noćenju, u zavisnosti od vrste sobe. Neki manji gradovi naplaćuju i više.

 

Venecija bi uskoro mogla da počne da naplaćuje turistima boravak, tačnije od leta 2022. godine.
Italijanski list “La Stampa” izvestio je u avgustu da je predloženo nekoliko mera za kontrolu broja turista, kao što je sistem onlajn rezervacija. Kako se mora uložiti više napora da bi se se smanjio broj ljudi u ovom gradu, to uključuje najavljenu taksu za ulazak u grad. Predložena taksa bi varirala između tri i 10 evra u zavisnosti od sezone.

Holandija

Holandija ima kopnenu i vodnu turističku taksu.

U Amsterdamu to iznosi sedam odsto cene hotelske sobe i zove se toeristenbelasting.

Portugal

Niska boravišna taksa u Portugalu se plaća po noćenju i po osobi i primenjuje se samo na goste koji imaju 13 ili više godina. Iznosi oko dva evra i morate je platiti samo u prvih sedam dana boravka.

Slovenija

Boravišna taksa u Sloveniji varira u zavisnosti od lokacije i ocene hotela.

Nešto je veća u gradovima i odmarilištima, uključujući Ljubljanu i Bled – oko tri evra.

Španija

 Ako idete na Ibicu ili Majorku, moraćete da platite turističku taksu.

Održiva turistička taksa, koja se primenjuje na smeštaj na španskim Balearima takođe se primenjuje na svakog turistu koji ima 16 ili više godina.

Tokom sezone, taksa može dostići i do četiri evra po noćenju.

Švajcarska

Boravišna taksa u Švajcarskoj varira u zavisnosti od lokacije. Cena je po noći i osobi i iznosi oko 2,2 evra.

Ponude za smeštaj obično ne uključuju boravišnu taksu – ona je navedena kao poseban iznos, tako da je lakše pratiti.

I to se odnosi samo na boravak kraći od 40 dana.

SAD

Hotelski porez ili porez na smeštaj za putnike koji iznajmljuju smeštaj se naplaćuju u većini Sjedinjenih Američkih Država.

Naknade se primenjuju u hotelima, motelima i gostionicama. Najviša stopa se navodno plaća u Hjustonu gde porez iznosi 17 odsto vašeg hotelskog računa.

Tajland

Tajland navodno od aprila uvodi turističku taksu od 300 bahta (osam evra).

Načelnik Turističke uprave Taljanda rekao je Rojtersu da će deo naknade biti iskorišćen za “brigu o turistima” posebno za ona oboljenja koja ne pokriva zdravstveno osiguranje.

Takođe, drugi deo novca biće namenjen za dalji razvoj turističkih atrakcija, poput Velike palate u Bangkoku.

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

PSG podržava kandidaturu Zdravka Ponoša za predsednika Srbije

Predsedništvo, Izvršni odbor i opštinski i gradski poverenici Pokreta slobodnih građana (PSG) podržali su predlog da zajednički predsednički kandidat opozicije na predstojećim izborima bude general Zdravko Ponoš, saopšteno je danas iz te stranke.

Published

on

By

Predsedništvo, Izvršni odbor i opštinski i gradski poverenici Pokreta slobodnih građana (PSG) podržali su predlog da zajednički predsednički kandidat opozicije na predstojećim izborima bude general Zdravko Ponoš, saopšteno je danas iz te stranke.

PSG u saopštenju navodi da je predlog Zdravka Ponoša kao predsedničkog kandidata opozicije sugerisan na sednici Političkog saveta te stranke, održanoj 23. decembra 2021. godine, kada je doneta i odluka da se o tome obaveste koalicioni partneri.

“Odgovoran pristup prilikom obavljanja javnih poslova, umerenost u javnom nastupu i dosledno odbijanje da svojim delovanjem doprinosi daljoj polarizaciji već preduboko podeljenog društva dovoljan su zalog za nadu i poverenje da bi upravo Zdravko Ponoš mogao da bude dostojan predsednik Republike Srbije”, naveo je PSG.

U saopštenju se dodaje da se od Ponoša očekuje da, ukoliko pobedi na izborima, “dužnost predsednika obavlja pošteno i u skladu sa Ustavom propisanom obavezom da bude simbol državnog jedinstva”.

(Beta, 01.23.2022)

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Zapalilo se sanitetsko vozilo tokom transporta pacijenta, nema povređenih

Sanitetsko vozilo prokupačke bolnice, koje je transportovalo pacijenta iz tog grada u niški Klinički centar, zapalilo se i potpuno izgorelo oko dva sata posle ponoći.

Published

on

By

Sanitetsko vozilo prokupačke bolnice, koje je transportovalo pacijenta iz tog grada u niški Klinički centar, zapalilo se i potpuno izgorelo oko dva sata posle ponoći.

Ni pacijent ni medicinsko osoblje nisu povređeni, preneo je RTS.

Da nešto nije u redu sa vozilom najpre je primetio vozač saniteta, nekoliko kilometara na izlazu iz Prokuplja ka Nišu, kod sela Jugbogdanovac.

On je zaustavio vozilo, a zdravstveni radnici su evakuisali pacijenta.

Na lice mesta stiglo je odmah drugo sanitetsko vozilo kojim je pacijent bezbedno transportovan do Niša.

Vatra se brzo proširila i vozilo je potpuno izgorelo.

U prokupačkoj bolnici ističu da je najvažnije da se na vreme reagovalo i da nema povređenih, a istraga će pokazati uzrok nesreće.

FoNet

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Srbija/295826/Zapalilo-se-sanitetsko-vozilo-tokom-transporta-pacijenta-nema-povredjenih.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Njujork tajms o Linglongu u Zrenjaninu: Pakao na zemlji

“Uslovi rada u Srbiji opasni i jadni”

Published

on

By

Očajni uslovi za vijetnamske radnike koji grade fabriku vrednu 900 miliona dolara pokazuju ponor između obećenih ulaganja iz Kine i mračne realnosti na terenu“, piše Njujork Tajms o fabrici Linglong u Zrenjaninu.

Novinar Njujork Tajmsa uverio se u ono što mediji (oni koji smeju) pišu već mesecima o neljudskim uslovima u kojima rade radnici Linglonga u Zrenjaninu. Bez toplog smeštaja, kupatila, ponekad hrane i slobodnih dana, oni se bore da zarade nešto novca kako bi se vratili u svoju domovinu.

Jedan od radnika, koji je zbog odmazde poslodavaca želeo da ostane anoniman, rekao je za Njujork Tajms da je on samo želeo da ode na Zapad da bi promenio svoj život. Promenu je i doživeo, ali nažalost samo na gore.

„Ispostavilo se da je posao u Srbiji, jednoj od najsiromašnijih evropskih zemalja, gde radi u fabrici guma u Zrenjaninu postao simbol ponora između obećanih ulaganja iz Kine i mračne realnosti na terenu. Iako je proglašena kao najveća kineska investicija u Evropi, fabrika Linglong vredna 900 miliona dolara, sada je magnet za kritiku vlade Srbije koju protivnici optužuju za potčinjavanje Kini. Radnici kažu da su standardni problemi poput trgovine ljudima, da su uslovi nalik zatvoru i da se zloupotrebljava životna sredina“, piše u ovom listu.

Bivši radnik iz Vijetnama opisao je uslove rada u Srbiji kao „opasne i jadne“ i podvukao da je bio smešten u oronuloj kolibi prepunoj drugih radnika, te da su ga maltretirali kineski nadzornici.

Njujork Tajms piše da je pitanje životne sredine zadalo „ozbiljnu glavobolju“ Vučiću, koji je pretrpeo kritike Evropskog parlamenta zbog svojih odluka ali i koji se svake nedelje suočava za protestima širom zemlje.

„Kineske investicije uključuju čeličanu u blizini glavnog grada Srbije, rudnik u Boru, a sve je to podstaklo bes naroda. Iako se u provladinim medijima hvale kineske investicije, kod brojnih građana Srbije ovakve investicije predstavljaju sinonim za degradaciju životne sredine. Radnici su bili uplašeni da će im oduzeti pasoše i staviti ih u ‘moderno ropstvo’“, piše poznati list.

Jedan od radnika koji je preko 15 godina radio za različiti kineske kompanije u Koreji, Kuvajtu i Tajvanu, rekao je da nikada nije izdržao tako loše uslove kao na gradilištu Linglonga u Srbiji.

„Ovo je kao pakao na zemlji“, podvukao je radnik koji je dodao da su se uslovi nešto poboljšali poslednjih nedelja.

Mnogi radnici sada žive u dvospratnom betonskom bloku ograđenom metalnom ogradom, a nadgleda ih obezbeđenje iz Srbije. Jedan vijetnamski radnik, koji je isto želeo da ostane anoniman, kazao je da deli malu sobu sa još sedmoro drugih kolega, te da je njihova kuhinja puna pacova. Iako je plata od 900 dolara veća od one koju mogu da zarade u Vijetnamu, često je isplaćivana sa zakašnjenjem i u nešto manjem iznosu ukoliko je radnik bio bolestan, slobodan ili jednostavno bilo loše vreme“, piše Njujork Tajms.

(Nova.rs, foto: VOICE)

izvor: https://www.autonomija.info/njujork-tajms-o-linglongu-zrenjaninu-ovo-je-pakao-na-zemlji.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kada je dete zavisnik od interneta? U Srbiji na lečenju i deca od 12 godina, a ponekad i – cele porodice

Zavisnost dece od korišćenja interneta i društvenih mreža sve je češća i u Srbiji.

Published

on

By

Zavisnost od korišćenja interneta i društvenih mreža sve je češća i u Srbiji. Dok naši stručnjaci upozoravaju na opasnost od prekomernog provođenja vremena u onlajn prostoru, zdravstvene službe u Kini ustanovile su da je šest sati neprekidnog korišćenja interneta granica posle koje neko može biti klasifikovan kao zavisnik i upućen na lečenje. 

Umesto sa vršnjacima, sve je češća slika dece koja svoje slobodno vreme provode na mobilnim telefonima, a neretko to rade i u školi. Pravi problem nastaje kada vannastavna aktivnost te vrste postane ozbiljna zavisnost.  

Psiholog Marina Nadejin Simić kaže da se roditelji vrlo teško suočavaju sa tim problemom.

“Zaista je teško razlikovati da li su to, kako oni kažu, savremene generacije koje spavaju sa mobilnim telefonom pored sebe i u 2,3,4 ujutru odgovaraju na poruke ili je reč o zavisnosti”, navela je ona za Euronews Srbija.

Zavisnost od interneta i onlajn igrica zahteva neku vrstu terapije. U Srbiji postoje ustanove koje se time bave, a jedna od njih je i Klinika za bolesti zavisnosti Instituta za mentalno zdravlje.

Načelnik Klinike za bolesti zavisnosti dr Ivica Mladenović pojašnjava da oni leče decu i mlade od 12 do 18 godina u posebnom programu. Dodaje da je kod mladih starijjih od 18 godina taj problem veoma rasprostranjen i da je to bolest budućnosti.

Internet obezbedio zavisnost za sve uzraste

“Izuzetno je veliki procenat zavisnosti od interneta. Kod najmlađe dece to je zavisnost od video igara. Kako deca rastu, to je zavisnost od video igara, od društvenih mreža – tviter, fejsbuk, tik-tok. Kasnije sa rastom je to zavisnost od pornografije preko interneta i od kupovine preko interneta”, pojašnjava mladenović.

Upozorava da se kod starijih od 20 godina sve češće javlja zavisnost od online kockanja, te da je internet obezbedio za svakog od 7 do 77 godina po nešto da postane zavistan.

Programsko lečenje na Klinici traje tri meseca, a kod složenijih slučajeva i dve godine.

“Uzrast 16 do 18 godina su problematični, jer su debelo zapušteni. To je završna faza kada neko napušta školu. Mi to ne možemo da rešimo za par dana i onda se to rešava porodičnom terapijom, jer su roditelji dobrim delom zaslužni zato što su deca postala zavisna. Onda moramo celu porodicu da lečimo da bismo eliminisali problem”, pojasnio je Mladenović.

Psiholog Marina Nadejin Simić dodaje da roditelji teško prihvataju činjenicu da su deca zavisna od interneta.

“Radimo na tome da se i roditelji motivišu, da pomognu deci uz stručnu pomoć, da im se objasni da je reč o određenom problemu koji potiče iz realnog života i da sve što se dešava u virtuelnom svetu je beg od realnog”, navela je ona.

A beg od nove realnosti mladi su pronašli upravo na internetu, jer je prošlogodišnje Istraživanje Centra za sigurniji internet u Srbiji pokazalo da čak 77 odsto mladih smatra da im je onlajn svet pomogao da lakše prebrode pandemiju u karantinu, dok njih 73 odsto navodi da im jednu od bitnijih uloga u životu igra internet.

Roditelji moraju deci dati primer

Vladimir Radunović iz Diplo Fondacije kaže da je internet omogućio da lakše preživimo situacije kao što je epidemija virusa korona, kao društvo i ekonomski.

naveo da je problem što trpošimo vreme, posebno deca, na sadržaje koji nije kreativan. Statistike pokazuju da se u proseku na društvene mreže troši 2,5 sati.

“Dve i po sata ste na društvenim mrežama u proseku. Ima onih koji provode i više. Tamo imamo jedan našminkani rijaliti gde pratimo tuđe živote”, rekao je on za Euronews Srbija.

 Dodaje da je glavna greška što roditelji ostavljaju decu sa telefonom i ne shvataju da su na taj način decu ostavljaju ulici da ih vaspitava, jer je internet neka vrsta ulice.

“Nije neminomvno uskratiti vreme provedeno na internetu, jeste i to, ali je ključno pomoći deci da savladaju digitalni svet, da shvate šta to znači, da vide dobre i loše strane”, pojasnio je Radunović.

Pojašnjava da najvažniji dijalog i provođenje vremena sa decom, da zajedno prolaze kroz virtuelni svet i da deca tako nauče da se sačuvaju.

“Mi smo loš primer kao roditelji. Pogledajte koliko nas prekomerno koristi telefon i deca to vide. Uđite u restoran i videćete koliko roditelja drži telefon da dete gleda crtani dok jede”, ukazao je on.

Kako kaže važno je da roditelji daju primer deci i da provode sa njima vreme, čak i na internetu i da se on kvalitetno koristi.

“Važno je da roditelji šetaju sa decom kroz onlajn svet, ne samo zbog rizika, već zbog sistema vrednosti”, zaključio je Radunović.

EuroNews Serbia

izvor: https://www.euronews.rs/srbija/drustvo/34067/kada-je-dete-zavisnik-od-interneta-u-srbiji-na-lecenju-i-deca-od-12-godina-a-ponekad-i-cele-porodice/vest

Continue Reading

Trending