Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Abortus je i dalje “otvorena rana” u Evropi: Da li će i Hrvatska krenuti putem Poljske?

Poljska je poslednja u nizu evropskih zemalja u kojoj je na snagu stupio strogi zakon koji abortus dozvoljava samo u slučajevima silovanja, incesta ili kada je život majke u opasnosti

Published

on

Iako živimo u 21. veku u kom bi svaki čovek trebalo da ima pravo na izbor, jedna stvar i dalje izaziva polemiku širom sveta – abortus.

Poljska je poslednja u nizu evropskih zemalja u kojoj je na snagu stupio strogi zakon koji abortus dozvoljava samo u slučajevima silovanja, incesta ili kada je život majke u opasnosti. Sa druge strane, i hrvatski suverenisti počeli su da u parlamentu prikupljaju potpise kako bi se na dnevni red stavio rigorozni Predlog zakona o zaštiti života.

Taj pomenuti zakon definiše da ljudski rod počinje u trenutku začeća i on bi praktično zabranio pobačaj osim u slučajevima kada je ugrožen život trudnice.

Poslanik Hrvoje Zekanović (HRAST) rekao je da je predlog tog zakona “u skladu sa naučnim pristupom i hršćanskim učenjem i da u potpunosti štiti život”.

Svojim saborskim kolegama je, prenosi zagrebački Jutarnji list, poručio da je “ovo prilika za sve one koji se nazivaju demohršćanima da dokažu da su zaista spremni da štite ljudski život od trenutka njegovog začeća”.

Podseća se da je aktuelni zakon na snazi od 1978. godine, zbog čega je Ustavni sud 2017. godine naložio Saboru da u roku od dve godine donese novi, ali to HDZ-ova vlada nije napravila, jer, prema mišljenju suverenista, “nema snage da otvoreno kaže šta misli o poačaju i nasilnom prekidu mladih života”.

Inače, Zekanović je na Tviteru objavio anketu u kojoj je pitao korisnike da li su za zaštitu živoza od začeća. Ponudio je odgovore “DA, ja sam za život” i “NE, ja sam za abortus”.

Odgovorilo je preko 3.000 korisnika, a većina je klinknula na drugu opciju, odnosno da podržava abortus. Ipak, postoje oni koji su mu na tu anketu i odgovorili “da niko nije za abortus, već za ženino pravo na izbor”.

Sporni zakon u Poljskoj

Poljaci od prošle srede ponovo izlaze na ulice zbog toga što je sporni zakon stupio na snagu. Po njemu, abortus nije dozovoljen čak ni u slučajevima kada je fetus oštećen. I pre nego što on uopšte iznesen kao predlog, Poljska je imala jedan od najstrožih zakona po pitanju abortusa u Evropi.

Međutim, Poljaci nisu izašli na protest samo zbog toga. Bes ne ispoljavaju samo prema sudijama koje su upalile “zeleno svetlo” za ovaj zakon, već i prema vladajućoj stranci “Pravo i pravda” koja de facto kontroliše sud, piše “Euractiv“. I poljska crkva takođe je meta protesta.

– Počelo je sa zakonom o abortusu kao podsticajem da se izrazi bes. Sada se tiče svega – rekla je u novembru Klementina Sušanov iz glavnog poljskog ženskog pokreta, ključne organizacije koja stoji iza protesta.

Procenjuje se da oko 100.000 Poljakinja svake godine ide u inostranstvo kako bi obavilo abortus. Obično su to Nemačka i Češka, podaci su UN.

Istovremeno, postoji značajna razlika između legalnih pobačaja u medicinskom orkuženju ili “tajnih, neformalnih”, kojih je prema procenama UN između 80.000 i 180.000 godišnje. Poljska vlada tvrdi da je taj broj manji od 10.000.

Inače, Ustavni sud ostavio je u sredu otvorenu mogućnost parlementu da reguliše neke okolnosti obuhvaćene zakonom, piše CNN.

Marek Suski, poslanik vladajuće stranke, rekao je da će se razmotriti uvođenje pravila koja bi mogla da omoguće izuzeće najekstremnijih deformacija fetusa.

– U slučajevima kada fetus nema lobanju ili nema šanse da živi van materice, trebalo bi da postoji izbor. Radićemo na ovome – rekao je on.

Šta je sa ostatakom Evrope?

Kada je reč o zemljama Evropske unije, situacija oko abortusa se gotovo razlikuje od države do države. Zakoni se kreću od potpune zabrane, do dozvole u određenim uslovima, pa do toga da se ženama daje potpuna sloboda u odlučivanju da li žele abortus ili ne.

Malta trenutno ima najstroži zakon o abortusu u Evropskoj uniji. Ženi koja na ovom ostrvu prekine trudnoću preti kazna do tri godine zatvora, čak i ukoliko je ostala trudna silovanjem ili ukoliko joj trudnoća urgožava život. Maltu 98 odsto čini katoličko stanovništvo i čak je razvod bio ilegalan do referenduma održanog 2011. godine.

Kako navodi BBC, procenjuje se da između 300 i 400 žena svake godine ode u inostrantvo kako bi tamo imalo abortus, uglavnom u Britaniju. Međutim, godina pandemije je zabranila putovanja, a sve više žena se okrenulo pilulama za prekid trudnoće koje naručuju iz inostranstva.

Stroge zakone imaju i Andora i San Marino. U Andori je abortus dozvoljen samo u slučaju kada je život majke ugrožen. Što je slučaj i sa San Marinom. Države kao što su Irska i Kipar dozvolile su abortus samo u određenim uslovima.

Irska, gde Katolička crkva ima ja snažan uticaj na procenu moralnih pitanja, kao i na politiku i zakonodavstvo, imala je jednu od najstrožih zabrana u EU, prema kojoj su žene mogle da se suoče sa kaznom od 14 godina zatvora ako prekinu trudnoću.

Dugotrajna rasparava u Irskoj dovela je do referenduma, što je na kraju rezultiralo i ukidanjem pravila 2018. godine. Na javno mnenje dodatno je uticao narušeni ugled Katoličke crkve zbog slučajeva zlostavljanja i postupanja s njima.

Prema novim pravilima, abortus u zemlji je postao legalan ako se izvodi u prvih 12 nedelja trudnoće. Posle ovog perioda dozvoljen je u slučajevima kada su život ili zdravlje žene ugroženi ili ako postoji mogućnost fatalne abnormalnosti fetusa.

Dalje na istoku, kontinent postaje polarizovaniji. Zemlje centralne i istočne Evrope videle su višestruke pokušaje smanjenja zakonskih prava žena na abortus ili uvođenja novih barijera.

Slovački parlament je prošle godine glasao protiv predloženih organičenja zbog kojih bi žene trebalo da čekaju 96 sati pre pobačaja, zabranio bi klinikama “oglašavanje” usluga i zatražio od žena da opravdaju razloge zbog kojih traže abortus. To je bio samo jedan od nekoliko zakona koji predlaže ograničenja koji su odbijeni u slovačkom parlamentu 2019. i 2020. godine.

Holandija je jedna od najliberalnijih zapadnoevropskih zemalja sa rokom od 24 nedelje. Nakon razgovora sa lekarom, žena mora da sačeka pet dana “da promisli” pre nego što ode u kliniku.

Većina zemalja EU dozvoljava prekid trudnoće na zahtev do 10 ili 14 nedelja trudnoće, uključujući Francusku, Belgiju, Dansku i Grčku. Rok se pomera za slučajeve silovanja ili oštećenja fetusa, ali širenje informacija ili oglašavanje od strane pružalaca usluga je zabranjeno ili regulisano.

Iako Portugal ima slične rokove, pooštrio je svoje zakone i na druge načine, zahtevajući od žena za prvo odu na savetovanje i da same plate zahvat.

Inače, prema podacima Eurostata, više od polovina članica EU doživelo je postepeni pad broja abortusa tokom poslednje decenije. U slučaju Velike Britanije, Francuske i Nemačke, koje imaju najviše pobačaja u apsolutnom iznosu, brojke su ostale relativno stabilne, ali su dosegle 622.480 2018. godine samo u ove četiri zemlje, a Francuska je prednjačila.

Međutim, liberalizacija pobačaja ponovo se dovodi u pitanje u mnogim katoličkim zemljama u Evropi, a novi restriktivni poljski zakon uzor su kontervativnim strankama u Slovačkoj, Italiji, Španiji ili Hrvatskoj.

(Telegraf.rs)

SLOBODNA VOJVODINA

Bešlin: Otvoreni Balkan i „rastemeljni ugovor“ vode Crnu Goru u istorijski slom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, smatra Bešlin, će koristiti sva sredstva da zaustavi Crnu Goru na njenom evropskom putu, koristeći u prvom redu poluge poput državne crkve Srbije i podaništvo Dritana Abazovića

Published

on

By

Ukoliko Abazović potpiše, bez javne rasprave, bez saglasnosti partija koje su ga birale za premijera i sa ovakvim odredbama, ugovor sa SPC, mislim da bi konsekvence mogle biti ne samo političke nego i pravne. U svakom slučaju, društvo ne bi trebalo da čeka odluke političara i njihove nagodbe. Ono bi trebalo da pokaže jasno neslaganje sa metodama kojima se nameće ugovor sa državnom crkvom Srbije kao i sa njegovim sadržajem. A nezadovoljstvo društva se uvijek iskazuje u javnom prostoru – kaže u intervjuu za Pobjedu srpski istoričar Milivoj Bešlin.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, smatra Bešlin, će koristiti sva sredstva da zaustavi Crnu Goru na njenom evropskom putu, koristeći u prvom redu poluge poput državne crkve Srbije i podaništvo Dritana Abazovića.

Tekst nacrta ugovora Crne Gore sa Crkvom Srbije, koji je objavljen pred Abazovićevu posjetu Beogradu, izazivao je lančane reakcije, ne samo partija ili nevladinih organizacija nego i ogorčenih i prevarenih građana. Javnost tvrdi da je tekst ugovora diktat Beograda i da je protiv nacionalnih interesa države Crne Gore. Da li smatrate da će ovakav dokument ipak biti potpisan, jer je najavljeno da će ga Vlada razmatrati već u četvrtak ili petak?

BEŠLIN: Verujem da je to namjera, jer je upravo ovaj dokument, u obliku kako ga je javnost vidjela, jedna od glavnih tačaka političke distrakcije i odvlačenja Crne Gore od njenog fundamentalnog prioriteta – pokušaja da do 2025. završi pregovore i da sljedeće ili 2027. postane punopravna članica EU.

Podsjećam da je Jugoslaviji slična perspektiva nuđena 1990. i 1991. ali su političke i intelektualne elite, prije svega u Srbiji, mada ne samo tamo, imale neke sasvim druge prioritete. I tada je Crna Gora i svojom, ali i voljom patrona iz Beograda, propustila svoju istorijsku priliku i umjesto u mirnu evropsku luku, svojim građanima ponudila deceniju iz pakla. Malo kada se u istoriji nudi druga šansa. Crna Gora se svojim kursom od 1997. opredijelila za evropski put mira i suživota i sa promjenjivim uspjehom na njemu istrajavala, uz obilje problema, do ljeta 2020. godine.

Ako bi se sada, samovoljom onih kojima je preči interes Aleksandra Vučića nego vlastite budućnosti, opredijelila protiv evropskog puta i za prioritete poput „rastemeljnog ugovora“ i ,,Otvorenog Balkana“, niko vam neće biti kriv za istorijski slom koji slijedi. I da budem jasan, pristupanje Crne Gore ,,Otvorenom Balkanu“ i potonuće u unutrašnje antagonizme zbog falsifikatorskog crkvenog ugovora znači direktno odustajanje od evropskog puta, udaranje u temelje moderne i građanske države i ulazak u „srpsko-ruski svet“ na mala vrata, odnosno, pristupanje velikosrpskom i velikoalbanskom projektu Vučića i Rame.

Ako neko misli da time čini uslugu Srbiji, grdno se vara. Interes demokratske i evropske Srbije je što hitniji ulazak Crne Gore u EU. A interes Vučića i autoritarne i putinofilske Srbije je da spriječi ulazak Crne Gore u EU po svaku cijenu. I Vučić, nemam iluzija, će koristiti sva sredstva da zaustavi Crnu Goru na svom evropskom putu, koristeći u prvom redu poluge poput državne crkve Srbije i podaništvo Dritana Abazovića.

Prema ovoj predloženoj verziji ugovora, država Crna Gora nema nikakva prava sem obaveza prema SPC, a SPC ima ekskluzivna prava bez obaveza prema državi. Svaki ugovor, pa i ovaj posebno, mora definisati međusobna, uzajamna prava i obaveze. Da li će potpisivanjem ovog ugovora SPC dovršiti projekat „srpskog sveta“ u Crnoj Gori?

BEŠLIN: Potpisivanjem ovog ugovora opasno se dovodi u pitanje crnogorski nacionalni i kulturni identitet i njegov opstanak. Čitav tekst ugovora navodi na zaključak da je riječ o svojevrsnoj kapitulaciji i reviziji istorije, kolosalnom istorijskom falsifikatu kojim se prevrednuje i preinačuje čitava istorija Crne Gore od srednjeg vijeka do danas.

Neustavnim ugovorom se Crna Gora svodi na teritoriju sa nadržavnim subjektom u svome pravnom sistemu. Stvara se corpus separatum, dakle, zasebno tijelo koje djeluje izvan i čak iznad državno-pravnog sistema Crne Gore. Imamo li u vidu činjenicu da državna crkva Srbije ima iznad svega identitesko-propagandnu i političko-agenturnu funkciju, jasno je da će njen položaj, ako se ovaj ugovor potpiše, fundamentalno ugroziti funkcionisanje građanske i sekularne države. Prvenstveni cilj privilegovane SPC će, ako se ugovor potpiše, biti uključenje Crne Gore u „srpsko-ruski svet“, odnosno, odvajanje od zapadnog, evropskog i privođenje u putinističko-autoritarni politički i civilizacijski krug.

Cilj je jasan – Crna Gora kao Kalinjingrad na Mediteranu. Kome to nije jasno ili je nesposoban da shvati osnovne procese današnjice ili se nalazi na strani kremaljske agenture.

Kako komentarišete posjetu Abazovića Beogradu i poniznost koju je pokazao prema zvaničnicima koji se mjesecima brutalno miješaju u sva unutrašnja pitanja Crne Gore. Vučićev megafon Vulin je samo dva dana nakon posjete izvrijeđao crnogorske parlamentarce?

BEŠLIN: Prije Abazovićevog odlaska u Beograd procijenio sam da nije riječ o međudržavnoj posjeti, već o odlasku potčinjenog premijera Crne Gore na poklonjenje Vučiću i rukoljub Porfiriju, a može i obrnuto. Tok i ishod posjete uvjerili su me da se nimalo nisam prevario u procjeni. Izjava Vulina dan poslije posjete crnogorskog premijera Beogradu sasvim dovoljno je govorila i o stvarnim efektima te posjete i u tome koliko je Vučićevom režimu stalo do poboljšanja odnosa sa Crnom Gorom i najzad, koliko respektuju samog premijera Abazovića. Podsjećam, Vulin je najprizemnijom retorikom izvrijeđao crnogorske poslanike, dakle, ljude koji predstavljaju suvereni narod i građane Crne Gore.

Ali, sve u vezi sa tom posjetom je bilo tragikomično. Od infantilne fascinacije službenim limuzinama, do otvorenih i beskrupuloznih neistina koje su izgovarane na presu dva premijera. Najzad, tužno je bilo gledati podaničko držanje premijera jedne suverene države, trećeg po redu, bez recipročne i uzvratne posjete srpskog premijera Podgorici. Možda je književnik Tomislav Marković to najbolje sažeo u rečenici „vazal Abazović kod gospodara Vučića“. Ipak, ono što najviše brine jeste činjenica da je taj podanički odnos Crne Gore prema Beogradu upravo model „saradnje“ koji autokrata na čelu Srbije vidi ne samo kao poželjan, nego i jedino moguć oblik regionalne „saradnje“. Dakle, jedna svima vidljiva potčinjenost njemu i njegovoj volji.

Tako, uostalom, funkcioniše cio sistem u Srbiji, ali time dolazimo do onoga što već godinama upozoravam: zvanični Beograd Crnu Goru tretira kao unutrašnje pitanje Srbije. Naime, nijedan od regionalnih zvaničnika, od Dodika, pa do premijera i predsjednika okolnih država, čak i kada priznaje prvenstvo Vučiću, nije pokazivao ili od njega nije tražena ova vrsta poniznosti i potrebe za (samo)ponižavanjem. I ne bi to bio problem da se Abazović ponižava u svoje i u ime svoje partije. On je takvim odnosom prema Vučiću teško ponizio državu Crnu Goru koju predstavlja i sve njene građane. Šta su sve motivi ovakvog ponašanja Dritana Abazovića i čime ga Vučić drži u šaci, saznaće možda jednoga dana budući istoričari kada budu otvorili arhive i istraživali istoriju 2022. godine.

Ukoliko Abazović ostane tvrdokoran i bespogovorno lojalan Beogradu i ne promijeni suštinske odredbe nacrta ugovora sa Crkvom Srbije – rješenja koja besprizorno ponižavaju državu Crnu Goru, kradu crnogorski identitet i državnost – da li rizikuje da ostane upamćen kao premijer sa najkraćim mandatom u istoriji crnogorskog višestranačja?

BEŠLIN: Ukoliko Abazović potpiše, bez javne rasprave, bez saglasnosti partija koje su ga birale za premijera i sa ovakvim odredbama, ugovor sa SPC, mislim da bi konsekvence mogle biti ne samo političke nego i pravne. Ustav i zakoni države Crne Gore bi bili prekršeni i to bi moglo povlačiti i odgovornost koja nije samo politička.

Naravno, ja ne mogu znati da li će mu partije koje su ga birale uskratiti povjerenje. Ostaje enigma i ako mu budu uskratile povjerenje proevropske partije, da li će on potražiti podršku kod Vučićevog proruskog DF-a. U svakom slučaju, crnogorsko društvo ne bi trebalo da čeka odluke političara i njihove nagodbe. Ono bi trebalo da pokaže jasno neslaganje sa metodama kojima se nameće ugovor sa državnom crkvom Srbije kao i sa njegovim sadržajem. A nezadovoljstvo društva se uvijek iskazuje u javnom prostoru.

Demokratsku Srbiju ćete prepoznati po tome što će biti saveznik Crnoj Gori

Da li smatrate da se sa ovakvom vlašću u Srbiji može uopšte raditi na poboljšanju odnosa?

BEŠLIN: Iskustveno je očito da ne može. Ako nekoga u ,,Otvoreni Balkan“ tjerate pesnicom, govorom mržnje i ucjenama, a kao svoga simbola im šaljete Vulina, ne znam kakvo poboljšanje očekujete.

Demokratsku Srbiju ćete prepoznati po tome što će biti saveznik Crnoj Gori i svima u regionu. Prema takvoj Srbiji niko neće imati rezervi. Međutim, ova Vučićeva, autoritarna Srbija, imperijalna prema susjedima i faktor nestabilnosti u regiji, ne može nikome ulivati povjerenje. Sa radikalskom Srbijom odnos može da gradi samo onaj ko je spreman da prizna vlastitu podređenost. Uostalom, kada pogledate javne izjave Vučićevih ministara i partijskih funkcionera, ali i brojnih desničarskih lidera opozicije i predstavnika intelektualne elite – nije teško zaključiti da se stvarni odnos većinske Srbije prema Crnoj Gori ne razlikuje od odnosa Putinove Rusije prema Ukrajini. Negira se u potpunosti istorija, pravo na slobodu vjeroispovijesti, potpuna negacija imena, identiteta, kulture i samim tim prava na postojanje. Čak se koriste identične floskule iz bogatog rasističkog arsenala: lažna nacija, neodrživa država, pejorativni nazivi da se ne bi u medijima izgovaralo nacionalno ime susjeda, kriminalizacija legalno izabranog rukovodstva, pokušaji ekonomskog potčinjavanja i medijske okupacije itd. Zapanjujuće sličnosti.

Razlika je, za sada, u tome što se Rusija osjećala dovoljno moćnom da pokuša da vojno skrši Ukrajinu i satre sve njene stanovnike koji ne pristaju da se identitetski preinače u Ruse i politički potčine režimu u Kremlju.

(Pobjeda, foto: Gradski portal)

izvor: https://autonomija.info/beslin-otvoreni-balkan-i-rastemeljni-ugovor-vode-crnu-goru-u-istorijski-slom/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Olenik(Vojvođani): Umesto metroa i čupanja pruga u Vojvodini, izgradite kanalizaciju!

Govoreći o jučerašnjim poplavama u Beogradu, narodni poslanik koalicije “Zajedno za Vojvodinu-Vojvođani” Aleksandar Olenik oglasio se na svom tviter nalogu

Published

on

By

Govoreći o jučerašnjim poplavama u Beogradu, narodni poslanik koalicije “Zajedno za Vojvodinu-Vojvođani” Aleksandar Olenik oglasio se na svom tviter nalogu.

” Možda da pre metroa i čupanja pruga u Vojvodini izgradimo kanalizaciju?

Šta kaže doktor @AcaSapic gradonačelnik Beograda”

-napisao je Olenik.

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

SANKCIJE RUSIJI JEDAN OD KLJUČNIH USLOVA NAPRETKA KA EU Šta piše u izveštaju Evropskog parlamenta o Srbiji: Prvi put se pominje i MEĐUSOBNO PRIZNANJE KAO REŠENJE DIJALOGA SA PRIŠTINOM

Poslanici Evropskog parlamenta će u podne na plenarnoj sednici u Strazburu glasati o ovogodišnjem izveštaju o Srbiji kojim se izražava podrška budućem članstvu Srbije u EU, ali uz zahtev da pored vladavine prava i normalizacije odnosa sa Prištinom usklađivanje sa sankcijama Rusiji bude ključni element koji će određivati ukupan napredak Srbije na putu pristupanja.

Published

on

By

Poslanici Evropskog parlamenta će sutra u podne na plenarnoj sednici u Strazburu glasati o ovogodišnjem izveštaju o Srbiji kojim se izražava podrška budućem članstvu Srbije u EU, ali uz zahtev da pored vladavine prava i normalizacije odnosa sa Prištinom usklađivanje sa sankcijama Rusiji bude ključni element koji će određivati ukupan napredak Srbije na putu pristupanja.

U tekstu izveštaja amandanima je ubačeno i da se od Srbije i Kosova očekuje potpisivanje pravnoobavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa zasnovanog na međusobnom priznanju, što je prvi put da se međusobno priznaje pominje u zvaničnom dokumetu EU institucije kao potrebno rešenje dijaloga Beograda i Prištine.

Evropski parlament ponavlja i poziv Srbiji da preduzme korake u cilju daljeg povećanja slobode medija, garantovanja slobode izražavanja, nezavisnosti medija i medijskog pluralizma.

U tekstu izveštaja pohvaljuje se napredak koji je u Srbiji postignut u razvoju funkcionalne tržišne ekonomije, kao i prema saradnji koji Srbija pokazuje u upravaljanju migracijama.

Usvojen na plenarom zasedanju izveštaj Evropskog parlamenta dobija formu rezolucije, koja nije prvnoobavezujuća, ali predstavlja političke smernice za zemlju u procesu evrointegracija

Tanjug

izvor: https://www.blic.rs/vesti/politika/sankcije-rusiji-jedan-od-kljucnih-uslova-napretka-ka-eu-sta-pise-u-izvestaju/ccybw7w

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Novaković: Vulin da nas ne vraća u devedesete iz kojih on nikada nije izašao

Predsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke za Vojvodinu Nebojša Novaković ocenio je danas da se režim Aleksandra Vučića samo na papiru zalaže za evrointegracije, dok u stvarnosti već godinama postepeno udaljava Srbiju od Evropske unije

Published

on

By

Predsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke za Vojvodinu Nebojša Novaković ocenio je danas da se režim Aleksandra Vučića samo na papiru zalaže za evrointegracije, dok u stvarnosti već godinama postepeno udaljava Srbiju od Evropske unije.

„To pokazuju svi izveštaji već dugo unazad. Ne iznenađuje ni to što plaše građane, šire paniku i potpaljuju razmirice u regionu, ne mareći za dugoročne posledice, jer se u nedostatku strategije redovno okreću raspirivanju nacionalne mržnje i udaljavanju od evropskih vrednosti“, naveo je Novaković u saopštenju za javnost.

On je na taj način reagovao povodom saopštenja Ministarstva unutrašnjih poslova i obraćanja ministra Aleksandra Vulina domaćoj javnosti i zvaničnicima Evropske unije, kojima je pozvao na prekid procesa pridruživanja Srbije Evropskoj uniji.

„Nije više čudno ni to što se koristi apsolutno neprimeren rečnik prilikom obraćanja evropskim zvaničnicima, jer i to kroz režimske medije pratimo maltene svakog dana. Ipak, baš zbog toga je u ovom trenutku važno istaći da je interes građana Srbije da naša država postane deo EU što pre“, napisao je Novaković.

Prema njegovim rečima, put Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji „nedvosmisleno je povezan sa poboljšanjem životnog standarda građana, koliko god nas putem režimskih medija ubeđivali u suprotno“.

„Dobri odnosi u regionu i članstvo u Evropskoj uniji ciljevi su za koje smo postavili temelje, to je opšti interes, i od njih ne odustajemo. Ako pratimo taj put, vrlo brzo svi možemo da živimo malo bolje sutra, još bolje prekosutra i tako redom, umesto da bolju budućnost ostavljamo za neke buduće generacije“, poručio je Novaković.

(Autonomija, Foto: DS)

izvor: https://autonomija.info/novakovic-vulin-da-nas-ne-vraca-u-devedesete-iz-kojih-on-nikada-nije-izasao/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Zašto nadležni ne prezaju od toga da EPS uzme dodatne kredite u iznosu od milijardu evra?

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović nedavno je izjavila da je „realno da se EPS zaduži dodatnih milijardu evra”, kako bi preduzeće moglo da funkcioniše, navodeći da je na uvoz električne energije, uglja i mazuta od kolapsa tog preduzeća u decembru prošle godine potrošeno više od 700 miliona evra

Published

on

By

Osnovni razlog zbog koga je aktuelna vlast spremna da dozvoli Elektroprivredi Srbije da se zaduži za još milijardu evra je taj što je po nju to daleko povoljnije rešenje nego da se naglo i značajno poveća cena struje u kriznim uslovima, smatra stručna javnost.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović nedavno je izjavila da je „realno da se EPS zaduži dodatnih milijardu evra”, kako bi preduzeće moglo da funkcioniše, navodeći da je na uvoz električne energije, uglja i mazuta od kolapsa tog preduzeća u decembru prošle godine potrošeno više od 700 miliona evra.

Ona je dodala da odluka o poskupljenju struje još uvek nije doneta zato što je mišljenje Narodne banke Srbije i Ministarstva finansija da bi to uticalo na inflaciju ali da veruje da će “kada oni budu smatrali da je to u redu u odnosu na fiskalnu stabilnost države, do toga i doći”.

Najave da će se EPS dodatno zadužiti ni malo ne raduju javnost, između ostalog, i zbog toga što je to preduzeće za prva tri meseca tekuće godine zabeležilo gubitak od 29,8 milijardi dinara, odnosno oko 250 miliona. Tome treba dodati da je od oktobra do kraja decembra prošle godine EPS pretrpeo gubitke u iznosu od 185 miliona evra. Ono što dodatno zabrinjava javnost je to da je ukupna zaduženost EPS-a na dan 31. mart bila 1,4 milijarde evra a struka procenjuje da su realni gubici preduzeća ove zime bili između 500 i 600 miliona evra.

Ekspert za energetiku Goran Radosavljević kaže za Danas da je vlastima daleko lakše da daju državne garancije za kredite EPS-a nego da trpe kritike zbog poskupljenja cene električne energije.

– To je već oprobani model koji država primenjuje kada je reč o Srbijagasu a sada se isti princip preslikava i na Elektroprivredu Srbije. Jedino drugo rešenje koje u datom slučaju Vlada može da primeni je da poveća cene struje što je nepopularno i pokušava se što duže izbeći. Jednostavno preduzeće je rđavim upravljanjem dovedeno u toliko loše stanje da je iz njega nemoguće izaći bez da se primeni jedna od te dve stvari – ističe naš sagovornik.

On ne veruje da će u svim predstojećim kvartalima gubitak EPS-a biti na tako visokom nivou kao u prvom kvartalu tekuće godine ali da će u slučaju da preduzeće u ovakvom stanju dočeka zimski period on biti značajan.

Stručnjak za energetiku kompanije Dilojt Željko Marković ističe za Danas da je niska cena električne energije osnovni razlog zbog koga EPS nema raspoloživa sredstva kojima bi podmirivao svoje troškove već mora da se zadužuje.

– Trebalo bi da bude potpuno suprotno jer je EPS komercijalno preduzeće koje bi moralo da zarađuje od proizvodnje i prodaje električne energije. Zbog toga što ta cena u Srbiji nije na realnom nivou preduzeće trpi gubitke pored toga što je zbog nedovoljno kvalitetnog uglja prinuđeno da uvozi struju i ugalj što košta – objašnjava Marković.

Prema njegovim rečima EPS će biti u mogućnosti da koristi i neke međunarodne grantove ali da bi bilo veoma značajno da se proširi broj građana koji su obuhvaćeni takozvanim socijalnim kartama, odnosno oni kojima bi država subvencionisala račune za struju. U tom slučaju bi moglo da dođe do onog iznosa poskupljenja struje koji bi omogućio nesmetano poslovanje EPS-a kada je reč o investicijama i remontima, jer bi socijalno ugrožene kategorije bile zaštićene.

– Što se pak tiče da li će se gubici preduzeća i u preostalim kvartalima održavati na visokom nivou kao u prvom, to će prvenstveno zavisiti od faktora kao što su kolika će biti proizvodnja struje u domaćim hidroelektranama kao i kakva će joj cena biti na berzama. Ono što svakako ne treba očekivati je da će ti gubici biti smanjeni u značajnijoj meri – kaže Marković.

Privatizacioni savetnik Branko Pavlović navodi za Danas da nije sporno što se EPS zadužuje već što ne ostvaruje profit iz koga bi vraćao uzete kredite pa taj proces pada na pleća građana.

– Sve velike i moćne kompanije se zadužuju međutim istovremeno beleže i profit iz koga servisiraju svoja zaduženja. Tako bi trebalo da radi i EPS ali zbog neadekvatnog rukovođenja nije u stanju da posluje pozitivno. Zbog toga se zadužuje a vlast daje državne garancije da će ti dugovi biti vraćeni, na uštrb budžeta. Jedini način da do toga ne dolazi je da nadležni omoguće profitabilno poslovanje EPS-u, što znači da je nužno promeniti način kojim se njime rukovodi – zaključuje naš sagovornik.

G.Vlaović

izvor: https://www.danas.rs/vesti/ekonomija/zasto-nadlezni-ne-prezaju-od-toga-da-eps-uzme-dodatne-kredite-u-iznosu-od-milijardu-evra/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV: Očekujemo kažnjavanje odgovornih za dosadašnje promašaje

Liga socijaldemokrata Vojvodine čvrsto stoji na stanovištu da je jedino kvalitetno, dugoročno i održivo rešenje izgradnja regionalnih vodovoda, koji će obezbediti isporuku ispravne pijaće vode svim građanima Vojvodine, Banata i Zrenjanina

Published

on

By

Nedopustivo je i sramotno što još niko nije odgovarao za dosadašnje neuspehe na poslu izgradnje fabrike vode u Zrenjaninu.

Stotine miliona dinara građana Zrenjanina otišlo je za izgradnju postrojenja za prečišćavanje pijaće vode koju je gradila firma „Grupo Zillio“. Vlast je od tog projekta napravila pravi rijaliti koji je puno koštao, a rezultirao je eksplozijom u Fabrici vode.

Građani Zrenjanina godišnje izdvajaju više miliona evra za kupovinu flaširane vode.

Ko će odgovarati? Ko će završiti u zatvoru?

Nedopustivo je da su odgovorni za ovaj lopovluk i dalje na slobodi!

Krajnje je vreme da se dugogodišnji problem građana počne najzad rešavati u skladu sa zahtevima struke. Zbog toga je LSV spremna da sačeka do kraja godine i da vidi da li će rešenje predstavljeno javnosti dati dugo očekivani rezultat. Pažljivo ćemo pratiti i analizirati sve odluke i rešenja vezana za najnoviji projekat i shodno tome donositi stavove i odluke.

Pravo građana Zrenjanina na ispravnu pojaću vodu i kažnjavanje odgovornih za dosadašnji fijasko moraju biti prioritet.

Gradski Odbor

Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin


Continue Reading

Trending